Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Leif Ekholm var brandmästare under den hotfulla cisternbranden i Sköldvik för 30 år sedan: "Jag var orolig för mina kolleger"

Från 2019
Trettio år sedan dramatisk brand i Sköldvik i Borgå - Spela upp på Arenan

En våldsam rökutveckling, enorma lågor och risken för att branden skulle sprida sig till andra cisterner. Det fanns många faktorer som gjorde att den relativt nya brandmästaren Leif Ekholm fick svettas för 30 år sedan.

Det är skärtorsdag den 23 mars 1989. Arbetsdagen börjar inte så dramatiskt för jourhavande brandmästare Leif Ekholm i Borgå landskommun.

Han kommer på jobb till sju på morgonen och vid niotiden får han ett samtal från brandmästaren vid Nestes brandkår.

Brandmästaren berättar att det pågår en incident som har börjat föregående kväll vid en cistern i Sköldvik.

- Jag får veta att det har kommit brännbar vätska på taket på en oljecistern i samband med reparationsarbeten, berättar Leif Ekholm.

Leif Ekholm.
Bildtext Leif Ekholm hade jobbat som brandmästare i bara fyra månader före cisternbranden i Sköldvik. Men han kände till området tack vare sitt tidigare jobb inom Nestes brandkår.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Gamla bekanta från förr

Han åker till platsen och träffar dem som jobbar med att åtgärda problemet. Det är ingen liten cistern han får syn på, 14 meter hög och 52 meter i diameter. Tillsvidare alltså ingen dramatik.

Efter sitt besök återvänder Ekholm till kontoret. Vid 12.30-tiden kommer larmet om en cistern som brinner i Sköldvik.

Det är inte svårt för Ekholm att räkna ut vilken cistern det handlar om. På väg till brandplatsen tänker han på brandmännen som blev kvar för att jobba vid cisternen tidigare under morgonen.

Han känner dem allihop. Det handlar till största delen om Ekholms tidigare arbetskamrater från hans tid inom Nestes brandkår, där han inledde karriären 1979.

Ekholm är orolig för hur det har gått för vännerna.

- Då jag kommer fram får jag veta att ingen har varit på cisternens tak då branden brutit ut.

Cistern som brann i Sköldvik påsken 1989
Bildtext Arkivbild från branden.
Bild: Yle

Inga människor har alltså skadats. Rökutvecklingen på området är kraftig och röken syns på himlen otaliga kilometrar från Sköldvikområdet.

Tack vare Nestes brandkårs goda beredskap och landskommunens brandkår får man bukt med situationen.

Branden släcks inom en timme men flammar upp igen 40 minuter senare.

Leif Ekholm får känna av hettan och stämningen under de totalt 16 timmar som han tillbringar i närheten av cisternen.

De ansvariga brandcheferna fattar beslutet att låta cisternen brinna och att insatsen koncenterar sig på att se till att lågorna inte sprids till andra enheter. Många enheter kallas till platsen.

Minnen väcks hos många Borgåbor

Det är lördag den 23 mars 2019. Pensionerade brandmästaren Leif Ekholm skriver om branden på Facebook: ”I dag för 30 år sedan. Cisternbranden i Sköldvik”.

Han lägger upp ett fotografi som visar ett enormt eldhav. Tjock, svart rök lägger sig över omkringliggande cisterner och rör som ett täcke. Mitt i eldhavet sticker tre långa pipor upp.

Då man ser fotografiet känns det som om hela Sköldvik står i brand. Inlägget väcker minnen, kommentarer, delningar och emojier.

För 30 år sedan fanns inga sociala medier. Leif Ekholm kunde inte ens ringa sina anhöriga med en mobil från brandplatsen. Familjen fick veta om händelserna via tv-sändningarna.

Cistern som brann i Sköldvik påsken 1989
Bildtext Arkivbild från branden.
Bild: Yle

"Det hade blåst hårt under natten"

Torsdagen den 28 mars 2019 besöker Leif Ekholm Yle Östnylands studio. Då han kommer säger han att han inte minns alla detaljer längre. Det har trots allt gått 30 år sedan branden.

- Jag var aldrig rädd för att sköta mitt arbete, men det här var en så stor brand att vad som helst hade kunnat hända. Så jag var lite rädd. Jag hade familj och barn, och kände ansvar för dem som jobbade där och för deras hälsa.

De som jobbade försökte undvika att branden skulle sprida sig på området genom att spruta skum på taket på omkringliggande cisterner och kyla ner dem.

- Det goda med gas- och vätskebränder är att det inte flyger gnistor. Det hade blåst hårt på natten, kring 20 meter i sekunden. Så det var inte riktigt lugnt under dagen heller.

"De sa att den inte rämnar och vi fick lita på dem"

Den största rädslan hos brandmännen var att cisternen skulle rämna. Då hade brandfarlig vätska kunnat rinna ut i skyddsvallarna och göra branden ännu större.

- Nestes experter som förstod sig på metall och bränder sa ändå att den inte kommer att rämna. Så man fick lita på dem och det visade sig att de hade rätt, säger Ekholm.

Cistern som brann i Sköldvik påsken 1989
Bildtext Det fanns en risk för att branden skulle sprida sig till närliggande cisterner (arkivbild).
Bild: Yle

Han hade hunnit jobba som brandmästare inom dåvarande Borgå landskommun i bara fyra månader före branden inträffade.

Att vara relativt ny på posten i en sådan här situation skulle ha varit nervkittlande för vem som helst. Ekholm hade ändå en fördel.

- Jag hade inlett min karriär inom Nestes brandkår och kände hela området och alla som jobbade där bra. Det hade jag stor nytta av.

Höga kostnader för flera miljoner

Klockan närmar sig 12.30 en eftermiddag i slutet av mars. Yle Östnylands reporter söker efter fakta om branden på webben.

En arkivgrej från 1989 dyker upp på webben. Det är en artikel som ingått i branschtidningen Palontorjunta 3/1989. Texten är skriven av Jyrki Karlsson. Fotografierna är tagna av Matti Ylätupa.

Enligt texten orsakade Sköldvikbranden skador för 30 miljoner mark på området. Det var antagligen statisk elektricitet som bidrog till att branden startade.

Totalt 29 brandkårer deltog i släckningsarbetet med 64 enheter och 509 brandmän.

Sköldvik området med många pipor, rök ryker från skorstenen. En liten ö syns utanför och fåglar fyger på himlen.
Bildtext Sköldvikområdet i dagens läge.
Bild: Yle/Lone Widestam

"Neste har en bra egen brandkår"

Under släckningsarbetet användes omkring 200 000 liter skumvätska för omkring två miljoner mark.

Inga personskador uppstod under branden och situationen meddelades vara över på fredagen vid klockan 17.

I dagens läge tror Leif Ekholm att en motsvarande brand skulle hanteras bra.

- Neste har en så bra brandkår och man har säkert satsat ännu hårdare på beredskapen. I dagens läge kan ändå många faktorer göra att bränderna inte skulle vara identiska.

Diskussion om artikeln