Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Solklara favoriter i lagsprint – IF Minken har medaljchans i FM

Från 2019
Uppdaterad 29.03.2019 13:51.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM på skidor, lagsprint (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Iivo Niskanen har stora möjligheter att avgöra lagsprinten i FM på sina etapper anser Yle Sportens referenter Leif Lampenius och Glenn Lindholm. Duon är också överens om att det är två lag på damsidan som sticker ut.

Skidsäsongen närmar sig sitt slut men innan all snö smält bort ska de sista FM-medaljerna delas ut. Den här helgen tävlar den finländska eliten om FM-medaljer i Äänekoski och nästa vecka koras de sista finländska mästarna i Övertorneå.

FM-veckoslutet i Äänekoski inleds med lagsprinter i klassisk stil och Yle Sportens referentduo Leif Lampenius och Glenn Lindholm ser klara favoriter både på dam- och herrsidan.

– På damsidan finns det två solklara favoriter, det är Ikaalisten Urheilijat och Kainuun Hiihtoseura. Krista Pärmäkoski mot Anita Korva på ankaretapperna. Inga andra lag ska kunna sticka upp.

– På herrsidan är det lite öppnare, man pratar mycket om Jämin Jänne och Pohti Ski Team men jag tror att Puijon Hiihtoseura tar det. Iivo Niskanen ska skapa en lucka på sina etapper. Sedan finns också Vuokatti, Minken och Vantaan Hiihtoseura, säger Lampenius.

– Jag tror också mest på Puijo. Iivo Niskanen visade grym form i en landskapsstafett tidigare i veckan och det finns två stakningsfria zoner på banan där han får ta ut steget ordentligt, säger Lindholm.

Iivo Niskanen är regerande OS-mästare på femmilen i klassisk skidteknik.
Bildtext Iivo Niskanen.
Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Medalj för Minken?

Lindholm tror precis som Lampenius också att guldkampen på damsidan står mellan Ikaalisten Urheilijat och Kainuun Hiihtoseura. Bakom de två lagen är det sedan öppet.

– IF Minken finns med i medaljkampen. Jag tycker att Julia Häger gjorde en bra insats i junior-FM förra helgen och Andrea Julin är alltid bra på hemmaplan, säger han.

Mycket av förhandssnacket inför FM har handlat om att Matias Strandvall gör en minicomeback i lagsprinten och tävlar för IF Minken tillsammans med Juuso Haarala.

– Strandvall har nog tränat bra efter att han fick den här frågan av Juuso. För hans del är det också bra att det inte är en bana som till exempel i Ruka, säger Lindholm.

– Han har nog en bra uppfattning om hur han ska toppa formen för att prestera bra just på den här dagen. Men vi ska också komma ihåg att han ska åka mot Iivo Niskanen, säger Lampenius.

Finalpasset sänds direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 12.45.

Axplock från startlistorna:

Damer:
1. Ikaalisten Urheilijat: Maaret Pajunoja, Krista Pärmäkoski
2. Kainuun Hiihtoseura: Anne Kyllönen, Anita Korva
3. Vuokatti Ski Team Kainuu: Vilma Nissinen, Katri Lylynperä
4. Hämeenlinnan Hiihtoseura: Anni Kainulainen, Laura Mononen
8. IF Minken: Julia Häger, Andrea Julin

Herrar:
1. Puijon Hiihtoseura: Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen
2. Jämin Jänne: Ristomatti Hakola, Markus Vuorela
3. Vantaan Hiihtoseura: Matti Heikkinen, Anssi Pentsinen
4. Pohti Ski Team: Joni Mäki, Heikki Korpela
5. SkiTeam 105: Aleksi Parttimaa, Lauri Vuorinen
6. IF Minken: Matias Strandvall, Juuso Haarala
9. Vuokatti Ski Team Kainuu: Martti Jylhä, Juho Mikkonen

Programmet är inte längre tillgängligt
FM på skidor, lagsprint (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)