May i händerna på det hårdnackade partiet DUP - nordirländarna oroliga över gränsen och minns ett blodigt förflutet
Nordirlands lilla - men mäktiga - demokratiska unionistparti DUP är viktigt för den brittiska premiärministern Theresa May.
Då May i valet i juni 2017 förlorade sin majoritet i parlamentet vände hon sig till den irländska högerflygeln, och fick DUP som stödparti i sin konservativa minoritetsregering. Hon lockade med extra finansiellt stöd för Nordirland.
Mays stödparti DUP motsätter sig ändå hennes förslag till brexitavtal, och är inte redo att acceptera avtalet utan ändringar.
Partiets klassiska paroll brukar vara "nej"
DUP är en hårdför grupp med en tuff, kompromisslös förhandlingstaktik. Partiet är känt för en glödande hetsig retorik. Slagordet är ofta "nej".
Unionistpartiet DUP har bara tio ledamöter i parlamentet.
Partiet använder sin roll som maktfaktor i kampen för att se till att Nordirlands ekonomiska status inte blir annorlunda än i moderlandet Storbritannien efter brexit.
Enligt DUP är den så kallade backstop-garantin (den temporära nödlösningen) för den irländska gränsen ett oacceptabelt hot mot Storbritanniens integritet. Backstop handlar om att Storbritannien stannar kvar i EU:s tullunion om ingen annan lösning kan nås i den framtida handelsrelationen. Backstop befaras bli en fälla som håller britterna "kvar i EU för alltid".
DUP har förespråkat brexit - men oron är stor för att Nordirlands blodiga förflutna ska återuppstå
DUP har fört en kampanj för brexit, men brottas med ekonomiska problem och oroar sig över säkerhetsfrågor - främst ett återinförande av kontroller vid den nordirländska provinsens gräns mot EU-landet Irland.
I Nordirland befarar man att en "hård gräns" kommer att hota långfredagsavtalet från år 1998. Avtalet avslutade de stridigheter som hade pågått i decennier - konflikten mellan irländska katolska nationalister som strävade efter ett enat Irland och protestanter som stödde ett brittiskt styre över provinsen.
DUP är det enda nordirländska parti som är verksamt i det brittiska parlamentet.
Nordirlands fyra andra stora partier - som alla motsätter sig brexit -
befarar att DUP inte representerar de nordirländska åsikterna som helhet.
I folkomröstningen om brexit år 2016 var valdeltagandet lägst i Nordirland (63 procent). Valresultatet visade att 56 procent av de röstande nordirländarna ville att Storbritannien skulle stanna kvar i EU.
Källa: AFP
DUP - ett kristet fundamentalistparti som småningom enades med Sinn Féin
- DUP är ett socialt och ekonomiskt konservativt parti med rötter i Nordirlands protestantiska, probrittiska samfund.
- Det självutnämnda "kristna fundamentalistpartiet" har dock luckrat upp sin hetsiga antikatolicism sedan det år 1971 grundades av den protestantiska evangelisten, minister Ian Paisley.
- Partiet lanserade år 1977 en kampanj kallad "Rädda Ulster (Nordirland) från sodomi", och har fortfarande ett hårdfört religiöst synsätt - framför allt i frågor som rätten till abort.
- Många blev överraskade år 2005 då Paisley gick med på en överenskommelse om maktfördelning med socialistpartiet Sinn Féin. Sinn Féin var tidigare språkrör för den paramilitära irländska republikanska armén IRA.
- IRA meddelade 2005 att den väpnade kampen hade avslutats. IRA förstörde senare den största delen av sin vapenarsenal.
- År 2007 fick Nordirland tillbaka sitt begränsade självstyre.
- Trots vänskapligheten kollapsade överenskommelsen om maktfördelning ändå i januari 2017. Sinn Féin hänvisade till brister i förtroendet.
- De irländska republikanerna anser att DUP:s avtal med premiärminister Mays regering bär skulden till att man har misslyckats med att få styret i Nordirland att komma igång ordentligt.
Källa: AFP, Nationalencyklopedin
.