Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Två nya ledamöter i Svenska Akademien

Från 2019
Svenska Akademien.
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Författarna Anne Swärd och Ellen Mattson har valts in som nya ledamöter i Svenska Akademien. I och med valet återstår bara en tom stol i församlingen.

Anne Swärd och Ellen Mattson utsågs till nya ledamöter vid Akademiens sammankomst på torsdagen.

Anne Swärd är född 1969. Hon debuterade 2003 med romanen Polarsommar, som nominerades till Augustpriset samma år. Av hennes övriga romaner kan nämnas Kvicksand (2006) och Till sista andetaget (2010). Swärd är även verksam som konstpedagog och illustratör.

Ellen Mattson är född 1962, och har efter debuten med romanen Nattvandring 1992 gett ut ett tiotal verk. Mattsson skriver även dramatik för scen och radioteater. Hon har tilldelats flera priser, som Samfundet De Nios Vinterpris (2009) och Gerard Bonniers pris (2018).

Mattson och Swärd efterträder Jayne Svenungsson och Sara Stridsberg, som både begärde utträde ur Svenska Akademien i fjol.

"Inte de mest kända" namnen

Med de nya invalen har antalet kvinnliga akademiledamöter stigit till fem. Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har tidigare tydliggjort att man vill välja in fler kvinnor.

Gunnar Bohlin vid Sveriges Radios Kulturnytt, är en smula förvånad över valet av de nya ledamöterna.

– Det här är två författare som är bra och får fina recensioner, men de är inte de mest kända, säger Bohlin.

Ellen Mattson och Anne Swärd gör sitt inträde i Akademien vid högtidssammankomsten i december, tillsammans med finlandssvenska Tua Forsström. En stol bland "de aderton" står fortfarande tom.

Diskussion om artikeln