Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sannfinländarnas fullmäktigeledamot i Esbo dömd för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid - anser sig som politiker ha förhöjd åsikts- och yttrandefrihet

Från 2019
Teemu Lahtinen, sannfinländare i Esbo fullmäktige
Bildtext Teemu Lahtinen har dömts mot hets mot folkgrupp samt brott mot trosfrid.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Teemu Lahtinen, Sannfinländarnas gruppordförande i Esbo fullmäktige har dömts till böter för hets mot folkgrupp samt för brott mot trosfrid.

Lahtinen delade i november 2016 och pånytt i juni 2017 via Twitter skriverier där islam och profeten Muhammad kopplades samman med pedofili. Därtill publicerade Lahtinen i juni 2017 en annan persons skriverier där somalier smutskastades.

Enligt Lahtinen var syftet med hans skriverier enbart att kritisera Högsta domstolens dom mot Sannfinländaren Jussi Halla-Aho, och inte att medvetet kränka någon. Högsta domstolen hade tidigare dömt Halla-Aho för samma brott som Lahtinen nu dömdes för.

Lahtinen själv har förnekat brottet och säger i sitt försvar att han som politiker har förhöjd åsikts- och yttrandefrihet.

Domstolen anser ändå att Lahtinens tweets inte var av sådan art att man kan anse att han enbart ville kritisera domstolens dom mot Halla-Aho. Därtill anser domstolen inte att det har någon betydelse att en del av skriverierna var någon annans ursprungliga texter.

Lahtinen dömdes nu till 60 dagsböter, vilket med hans inkomster betyder 420 euro.

Källa: STT

Diskussion om artikeln