Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Underhuset förkastade Mays brexitavtal för tredje gången

Från 2019
Uppdaterad 29.03.2019 17:39.
Premiärminister theresa May i underhuset under fredagens brexitdebatt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det brittiska underhuset har ännu en gång förkastat premiärminister Theresa Mays brexit-avtal. Det var tredje gången som underhuset röstade om avtalet.

Dagens omröstning var något jämnare än de två tidigare, men Mays förslag förkastades med rösterna 344 mot 286.

Resultatet betyder att risken för en så kallad kaotisk brexit, det vill säga att Storbritannien lämnar unionen utan avtal ökar igen.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte underströk kort efter omröstningen att möjligheterna att undvika en hård brexit nu är få.

˗ Risken för en avtalslös brexit är nu reell, sade han.

Kristoppmöte

EU:s permanenta ordförande Donald Tusk har sammankallat ett extra EU-toppmöte den 10 april för att behandla den allt djupare brexitkrisen.

Storbritannien borde egentligen ha lämnat EU i dag, men datumet sköts fram till den 12 april. Då måste britterna ha meddelat hur de kommer att lösa krisen. Alternativen är i praktiken att ansöka om ett långt uppskov eller att krascha ut utan avtal.

Ett långt uppskov skulle ge Storbritannien möjlighet att lösa situationen genom nyval, någon form av regeringsbyte eller en ny folkomröstning.

Ett långt uppskov skulle betyda att Storbritannien måste delta i EU-parlamentsvalet, och May har sagt att hon inte vill göra det.

Splittrat parlament

Situationen försvåras av att det brittiska parlamentet hittills varit oförmöget att enas om någon som helst brexit-plan. Underhuset har varit tydlig med vad man inte vill ha, men alla försök att hitta ett svar på vad det vill ha har misslyckats.

Efter fredagens omröstning sade May att parlamentet snart har inte längre har några alternativ kvar.

˗ Underhuset har förkastat att lämna unionen utan avtal. Det har förkastat att inte genomföra brexit. På onsdagen förkastades alla avtalsvariationer som lades fram. Och i dag förkastades utträdesavtalet och möjligheten att föra processen vidare, sade May.

Brittiska medier tolkar att uttalandet betyder att May nu överväger att utlysa nyval.

Splittrat parti

Det regerande konservativa partiet är djupt splittrat i brexit-frågan. Partiets högerkant vill helst se en så hård brexit som möjligt medan andra egentligen hoppas undvika utträdet helt och hållet.

May har upprepade gånger utan framgång försökt samla sina partikamrater bakom kompromisslösningar.

May hade lovat avgå om hennes avtal godkänns. En del hårda linjens brexitivrare så som den förre utrikesministern Boris Johnson har meddelat att de denna gång stöder May.

Johnson har länge haft siktet inställt på att efterträda May. Han ses som en av de starkaste partiledarkandidaterna om och när May tvingas lämna ifrån sig makten.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Guardian

Diskussion om artikeln