Amanda dämpar klimatångesten genom att gå till jobbet: Nu gör jag någonting lite för att stoppa klimatförändringen
De vill göra något konkret för klimatförändringen som för många kan kännas ganska abstrakt. Så Amanda Rejström och Anna Eriksson grundade ett företag som ska inspirera till att göra små men klimatsmarta val.
Anna Eriksson från Åland och Amanda Rejström från Helsingfors är två av tre tjejer som tillsammans grundade företaget Spark Sustainability som ska hjälpa och inspirera människor att göra klimatsmarta val. Det handlar om att ge fakta om vad som påverkar mest och visa hur stor betydelse vi kan göra med små dagliga val.
Företaget fungerar genom att sammanföra konsumenter och företag som erbjuder klimatsmarta val.
Båda har studerat energiteknik. Amanda valde det för att hon visste att hon vill jobba med något som kan hejda klimatförändringen. Och som många andra har hon klimatångest.
- Absolut. Men det hjälper att jobba med den här saken. För då jag har det som mitt arbete kan jag varje dag gå till jobbet och känna att “nu gör jag någonting lite för att stoppa klimatförändringen”. Det hjälper att hantera ångesten, säger hon.
Samtidigt är det också ganska abstrakt och det kan orsaka oro. Man vet inte vad som händer eller vad man ska göra.
Anna tycker att det är helt förståeligt att folk oroar sig.
- Det är ju ändå ett stort problem, det är de flesta är överens om. Men samtidigt är det också ganska abstrakt och det kan orsaka oro. Man vet inte vad som händer eller vad man ska göra.
Lindrar stress att välja små klimatsmarta val
Något som kan lätta klimatångesten är att göra nya val i vardagen.
- Då börjar du se på saken som att "hej, här händer ju någonting". Det lindrar stressen och du ställer in dig på ett mer positivt sätt, säger Anna.
Det handlar om riktigt små förändringar.
- Det kan vara att lägga till en vegetarisk middag i veckan, eller ens i månaden om man vill det. Sedan småningom ta steg mot att börja leva mera hållbart. Det tror jag också är något som underlättar ångesten, säger Anna.
Grön el påverkar ekologiska avtrycket rejält
För att spara in lite mer på sitt koldioxidavtryck kan det handla om att till exempel välja bort Thailandsresan, äta veganmat eller lämna bort bilen. Men det lönar sig också att se över det som går enkelt att påverka.
- Alla borde fundera på elen. För det är en så lätt grej att göra och den tar genast bort mycket av ditt avtryck.
Om man byter till grön energi sparar man en tiondel av normalfinländarens avtryck.
- Jo, och det beror också mycket på hur du bor och med hur många människor. Men mellan en tiondel och tjugo procent.
Finländarnas klimatmedvetenhet har stigit de senaste åren (länk) och allt fler har gjort förändringar i sin vardag för att kunna förbättra situationen.
Men det går för långsamt, tycker också Amanda och Anna.
350 000 soppåsar blir snart värme åt Saloborna
Det går långsamt och det finns mycket att göra. Cati Huhta som är invånarservicechef vid Sydvästra Finlands Avfallsservice i Åbo är en som följer med vår överkonsumtion dagligen.
- 350 000 soppåsar varje vardag kommer från Sydvästra Finland hit till våra centraler.
Är det då osorterade sopor?
- Ja det beror på hur mycket folk sorterar där hemma. Vi önskar ju att det skulle vara sorterade sopor men med finns nog tyvärr mycket sådant som kunde återvinnas och sorteras vidare och utnyttjas som material.
Just nu finns inte heller något energiverk i trakten som kan utnyttja brännbara sopor.
- Vi kör runt dem i Finland, till exempel till Riihimäki och Kotka men också till Sverige och Estland, säger hon och konstaterar att det inte är särskilt klimatsmart.
Situationen kommer att förbättras år 2021 då ett regionalt energiverk ska stå klart i Korvemäki i Salo.
Träffa Anna, Amanda och Cati i Närbild. Med är också Ingvar som ser vet hur regnmängderna ändrat sedan år 1931. På Yle Fem måndag 1 april klockan 20 (repris tisdag 2 april klockan 11) eller på Arenan:
