Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo borde bli en doftfri stad - invånare lämnade in initiativ till staden

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 17:48.
Tjej som nyser.
Bildtext Överkänsliga kan få få huvudvärk, andningssvårigheter, rinnande ögon, rinnande näsa, svindel eller koncentrationssvårigheter av dofter.
Bild: Filemon von Numers

En invånare föreslår att Lojo följer Lahtis, Kouvolas och Hollolas exempel och utlyser sig till en doftfri stad.

Invånaren poängterar att överkänslighet för dofter begränsar hundratals Lojobors liv. De kan inte gå på konserter, bio, teater eller ta sig till andra platser där människor samlas.

Omöjligt att röra sig på offentliga platser

De överkänsliga reagerar starkt på parfymer, doftämnen och tvättmedel. De kan få huvudvärk, andningssvårigheter, rinnande ögon, rinnande näsa, svindel eller koncentrationssvårigheter.

Då symtomen är som värst är det omöjligt för dem som drabbas att röra sig på offentliga platser.

Om Lojo stad utlyser sig till en doftfri stad skulle de här personernas möjligheter att röra sig bland människor i stadens lokaler och på tillställningar, som staden ordnar, förbättras avsevärt, skriver invånaren.

Inte bindande

Nämnden för serviceproduktion i Lojo vill att staden nu utreder om det går att ge en rekommendation i frågan. Om staden går in för en rekommendation är den icke bindande.

Frågan om dofter är aktuell i Lojo inte minst på grund av problemen med inomhusluft som har upptäckts i flera av stadens fastigheter.

Diskussion om artikeln