Peter Mueller: Finland är den enda skridskonationen i världen som inte har en inomhusarena för hastighetsåkning
Det är ett helt otroligt försprång som Finland redan under många år har gett de övriga nationerna i hastighetsåkning på skridskor. Hur så, undrar många – Finland har ju haft framgång?
Pekka Koskela och Mika Poutala har under en lång tid varit Finlands galjonsfigurer och affischnamn inom skridskoåkningen.
Koskela vann silver i VM för sprintrar 2007 och 2013. På 1000 meter blev det VM-brons 2005 och sju år senare samma valör på 500 meter.
Poutala vann silver på både individuella 500 meter och i lagsprinten tillsammans med Koskela och Harri Levo i EM så sent som i fjol.
Koskela och Poutala har också tre gånger var placerat sig bland de tre främsta i världscupsammandraget på en sträcka. Nu har båda slutat – och bästa blåvita placering i världscupen denna vinter var Samuli Suomalainens 34:e plats på 1000 meter.
Under ytan har ingenting hänt
Anmärkningsvärt är att under en period på över 15 år har inga nya stora stjärnor dykt upp.
– För det första så har allt krut bränts på Koskela och Poutala, konstaterar Janne Hänninen som själv fungerade som chefstränare för skridskoåkarna i fyra år.
– Mika och Pekka gjorde det som fungerade för dem med förbundets välsignelse medan de unga inte uppmärksammades. Koskela och Poutala tränade givetvis utomlands.
Just nu är Finlands vassaste namn 20-åriga Samuli Suomalainen. Suomalainen har legat nära världstoppen på juniorsidan och varit nära prispallen i VM-sammanhang.
Suomalainens och de övriga ungdomarnas träningsmöjligheter har undergått en klar förbättring tack vare att Koskela och Poutala lade av.
En hall skulle fungera som ett trollslag
Janne Hänninen
Nu behövs nästa steg för att Finland ska nå ända fram: en skridskohall.
– En hall skulle fungera som ett trollslag. Det är bara att se på hur det gick i Ryssland som efter att de fick faciliteterna på fem år igen fanns med i världstoppen, säger Hänninen.
Just nu har ett hallbygge, som skulle gynna både konst- och hastighetsåkning, planerats i Kvarnbäcken i Helsingfors. Hallen skulle ha en 400 meter lång skridskobana och läktare med kapacitet för 2000 sittplatser.
Finlands chefstränare Peter Mueller har absolut ingen förståelse för ett negativt beslut gällande hallbygget.
– Vi har just nu sju unga talanger som kan nå högt. De här unga tvingas i dagsläget leva utomlands i tre till fyra månader av säsongen, säger amerikanen.
– Vi pendlar mellan Inzell, Salt Lake och Finland. När vi är hemma i Finland, ungefär 7–11 dagar åt gången, så har vi ingen is att skrinna på. Så kan man inte nå världstoppen.
Dessutom är det dyrt att flacka omkring i världen så hallen skulle definitivt betala sig tillbaka med råge, tror skridskofolket.
Bara två hallar i USA
Just nu ligger en skridskohall högt på listan över byggnadsprojekt hos Finlands olympiska kommitté. Endast Campus Urhea som ska ge idrottare möjlighet att bo nära träningsfaciliteterna har högre prioritet.
– I USA har de bara två inomhushallar (Salt Lake och Milwaukee) där alla amerikanska åkare samlas. Här skulle det räcka med en, menar Peter Mueller.
– Nyttan skulle vara enorm eftersom nya unga talanger skulle komma och pröva på hastighetsåkning. Ett träningscenter i Helsingfors skulle uppstå automatiskt med de bästa tränarna och övrig personal som stöd.
Oberoende av hur hallbygget artar sig tror Mueller att Finland redan 2022 kan ha två till tre åkare i OS i Peking. Den senaste OS-medaljen kom för 51 år sedan genom Kaija Mustonens guld och silver i Grenoble 1968.
Föråldrad träning, bristande kommunikation och försummat lagtänk – Finland har halkat efter vintersporteliten, men framtidens räddningsplan växer redan fram
"Vi måste vara mycket kritiska till träningen vi gör."
Svart på vitt: Finland har aldrig klarat sig sämre i vintersport – toppidrottschefen besviken: ”Vi kan naturligtvis inte vara nöjda”
Alla tiders blåvita bottennapp i stortävlingsmedaljer.