Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USAs justitieminister lovar publicering av Rysslandsutredningen i april

Från 2019
Donald Trump i Mar a Lago framför en jättebukett vita blommor i vas.
Bildtext Trump i Mar-a-Lago
Bild: AFP / Lehtikuva

Alla kommer snart att kunna läsa Robert Muellers s.k. Rysslandsutredning. Justitieminister William Barr lovar publicering i mitten av april. Materialet kan dock bli kraftigt redigerat.

Hittills har politikerna i Washington och den amerikanska allmänheten bara fått ett fyrasidigt sammandrag, skrivet på justitieministeriet. Nu kommer en betydligt större del av rapportens nästan 400 sidor att publiceras.

Mueller avslutade sitt arbete efter 22 månader och lämnade in rapporten för en vecka sedan. På söndagen kom sedan justitieministeriets första korta sammandrag.

Presidenten fortsätter tala om "Rysslandsbluffen"

President Donald Trump har sedan länge talat om häxjakten mot honom och framställt anklagelserna som en stor Rysslandsbluff. På ett valmöte i Michigan talade han om det hela som "skrattretande bullshit".

Efter söndagen har Trump upprepade gånger sagt att Mueller frikände honom fullständigt. Alla anklagelser om konspiration med Ryssland i valkampanjen år 2016 och om att hindra rättvisan är falska.

- Jag har inte någonting att dölja. Jag litar helt på justitieministern, sa presidenten i en kort intervju från Mar-a-Lago på fredag eftermiddag lokal tid.

Men han har alltså inte sett utredningen. I brevet uppger justitieministern att president Donald Trump inte kommer att få se dokumenten tidigare än någon annan.

Donald Trump i Mar a Lago framför en jättebukett vita blommor i vas.
Bild: AFP / Lehtikuva

Allvarliga anklagelser

När president Trump har avvisat alla anklagelser mot sig själv har han också förnekat att Ryssland och president Putin skulle ha varit inblandade i försök att påverka valet.

Många politiker och debattörer tror ändå att Mueller-rapporten kommer att ge en skrämmande bild av Moskvas försök att manipulera och påverka valet i USA år 2016.

Muellers åklagarkontor gjorde ett försök att åtala tiotals ryska internetaktivister och underrättelseanställda, men någon rättegång kunde inte ordnas eftersom de åtalade finns i Ryssland.

Måste reglerna om hemligstämpling ändras?

Justitieminister William Barr har i ett brev till kongressen meddelat att redigeringsprocessen är i full gång och att rapporten kommer att publiceras senast i mitten av april.

I redigeringsarbetet samarbetar justitieministeriet med Robert Mueller själv och de andra som ännu arbetar med utredningen.

Justitieministeriet uppger att vissa grupper av material inte kan publiceras. Det gäller bland annat underrättelsematerial och information om personer som har misstänkts och utretts men inte åtalats. Över 500 personer har förhörts.

Förutom de nästan 400 sidorna i rapporten finns åtskilligt med arbetsmaterial och bilagor med förhörsprotokoll, brevkopior, övervakningsrapporter. De har producerats av FBI och Muellers kontor med ett tjog jurister.

Politiskt skydd?

Det är i synnerhet utredningsmaterialet som knappast kan publiceras, trots krav från demokraterna. De anser att det allmänna intresset väger högre än juridiska tvister eller hänsyn till nationell säkerhet.

Försöken att hemlighålla delar av materialet tolkas också av vissa som försök att skydda presidenten. Trump har handplockat Barr som justitieminister efter att han avskedade föregångaren Jeff Sessions.

Justitieministern William Barr ska medverka i utskottsförhör i representanthuset i början av maj.

Trump betonar numera att också "motparten" måste ställas till svars. Med det menar han demokraterna och de som har satt igång utredningen. Trump anser att de har skadat landet och ställt till med mycket obehag för de utredda och dömda.

Källor: MSNBC, New York Times, CNN, Foxnews

Diskussion om artikeln