Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TPS-lotsen och utvisade veteranen lägger ut texten efter kvartsfinalssortin: ”Dags att börja videogranska matchstraff”

Från 2019
Ilkka Heikkinen.
Bildtext Ilkka Heikkinen var inte nöjd med sitt matchstraff.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Besvikelsen var enorm i Åbohallen på fredagskvällen. Tabellfyran TPS fick lämna isen som förlorare för fjärde och sista gång i kvartsfinalsserien mot HPK. Efteråt var både Kalle Kaskinen och Ilkka Heikkinen inne på samma spår: Domarna höll inte måttet.

3–2 efter förlängning. 4–1 i matcher. Game, set, säsong.

TPS, vars kräftgång började redan mot slutet av grundserien, kunde inte hitta receptet mot HPK i kvartsfinalen. Även om två av dusterna gick till förlängning var det Tavastehuslaget som avancerar till semifinal med klar marginal.

Under matchseriens gång väckte flera domslut diskussion inte minst i Åbolägret. I den avgörande femte kvartsfinalen åkte Ilkka Heikkinen på ett matchstraff för tackling mot huvudet – något som klubben direkt ifrågasatte på sitt Twitterkonto.

– Matchstraff för det här. I slutspelet. Vi hittar inte ord, skriver klubben.

HPK:s veteranback Arto Laatikainen gick samma öde till mötes senare i den första perioden efter en tackling som inte heller var helt entydigt regelvidrig.

Se video på tacklingarna här (videobilder från Telia TV):

Se video på Heikkinens och Laatikainens tacklingar - Spela upp på Arenan

TPS chefstränare Kalle Kaskinen är allt annat än nöjd med domarnas insatser.

– De har dömt som de gjort och sedan bett om ursäkt efteråt. Så kan det inte vara. Jag har inte sagt något illa om domarna den här säsongen, men det här måste jag få sagt, säger Kaskinen till Yle.

Vill ha videogranskningar, tycker synd om Heikkinen

I den nordamerikanska högstaligan i amerikansk fotboll, NFL, beslöt klubbägarna tidigare i veckan att historiskt börja videogranska vissa fouls nästa säsong. Enligt Kaskinen borde FM-ligan i ishockey göra samma sak.

– Tacklingar som leder till matchstraff måste videogranskas. Jag tar inte ställning till hur regelrätta kvällens tacklingar var, men jag efterlyser en sådan här regelförändring. Om man kan granska mål i 35 minuter måste man ha tid för sådana här granskningar också, säger han.

Kalle Kaskinen.
Bildtext Kalle Kaskinen.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Kaskinen säger ändå att han ”inte tänker använda det här som en bortförklaring”. Men han lider med Ilkka Heikkinen.

– Han har spelat hela säsongen halvskadad. Det är sedan mysigt att gå in i omklädningsrummet och fråga honom om karriären är över nu. Jag vet inte, svarade han. Det är tufft, säger Kaskinen.

"Hela grenen har blivit ett skämt"

Heikkinen säger själv för Jatkoaika att han eventuellt har fått nog.

– Jag vill inte spela i en liga där man inte får tackla hårt. Så vi får se, säger 34-åringen till sajten.

– Varje gång man tacklar så får man oroa sig för om det blir en tio matchers avstängning eller böter på 10 000 euro. Motståndaren kommer emot en med huvudet nere och så stängs man av. Hela grenen har blivit ett skämt, fortsätter han.

Backen är känd för sina tacklingar.

– Nu oroar jag mig för hela grenens framtid. Det kommer nya regelförändringar som försöker eliminera alla tacklingar från ishockey. Det finns domare som är så pass oroliga att de skickar en i duschen genast då man tacklar litet hårdare, säger Heikkinen och skickar sedan en passning i HPK:s riktning:

– Vissa av spelarna på deras bänk kan inte ens kallas ishockeyspelare. Sådant skådespeleri i hela serien. Om man är rädd för att bli tacklad så får det inte leda till att man lyckas fiska fram utvisningar. Domarna faller för det här, säger Heikkinen.

I HPK-lägret såg man ingen behov av att smutskasta sina motståndare efter avancemanget.

– TPS var väldigt bra. Det blev tuffa bataljer framför målen i varje match. Vi var tvungna att prestera på topp hela tiden. Men visst förtjänade vi att gå vidare, säger Tavastehustränaren Antti Pennanen till Hämeen Sanomat.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln