Liberal miljöaktivist kan bli Slovakiens första kvinnliga president tack vare kampen mot korruption
Slovakien kan få sin första kvinnliga president efter valet på lördag där den 45-åriga miljöjuristen Zuzana Čaputová överraskande har seglat upp som klar förhandsfavorit.
Den EU-orienterade advokaten Čaputová har fört kampanj mot den utbredda korruptionen och oligarkers inflytande i politiken vilket har lockat väljare. 60 procent av de tillfrågade gav henne sitt stöd i de sista opinionsmätningarna inför presidentvalets andra och avgörande omgång.
Čaputová verkar ha övertygat en klar majoritet majoritet av väljarna om att hon är en ny sorts politiker; öppen, ärlig och en kanal särskilt för unga, progressiva väljare som stöder medlemskapet i EU.
Hon blev känd för en större allmänhet under sin långvariga kamp mot soptippen i hemstaden Pezinok, vilket hon belönades för med ett miljöpris för tre år sedan.
För två år sedan var Čaputová med om att grunda det nya partiet Progressiva Slovakien, ett framstegsvänligt och socialt liberalt, EU-orienterat parti.
Hennes motkandidat, EU: energikommissionär Maros Sefcovic, kommer från det socialdemokratiska regeringspartiet Smer.
I valets första omgång för två veckor sedan fick Čaputová 40 procent av rösterna mot bara 19 för Sefcovic, som länge har arbetat utomlands, först som Slovakiens EU-ambassadör och sedan år 2009 som EU-kommissionär.
I fjol höstas försökte han bli de europeiska socialdemokraternas gemensamma kandidat till posten som ny kommissionsordförande, men han drog sig ur till förmån för den nederländske kommissionären Frans Timmermans.
Den sittande presidenten Andrej Kiska ställer inte upp för omval.
Stå upp mot ondskan
Zuzana Čaputová har fört kampanj under sloganen Stå upp mot ondskan! Hon deltog också i massprotesterna år 2018 efter mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö. Paret sköts ihjäl då Kuciak skulle ge ut artiklar om slovakiska politikers samarbete med den italienska maffian.
Massprotesterna efteråt var de största sedan kommunismens fall i början av 1990-talet.
Fem personer greps misstänkta för mordet, bland dem en ökänd miljonär som står nära socialdemokraterna och som misstänks ha beordrat mordet.
Mordet tvingade den dåvarande premiärministern Robert Fico att avgå, men han är fortfarande socialdemokraternas ordförande med nära band till partiets presidentkandidat Sefcovic.
- Jag kommer aktivt att driva igenom systematiska förändringar som minskar åklagarnas och polisens politiska inflytande, lovade Čaputová under valkampanjen.
Deras program formulerades med vaga konturer, vilket kan leda till stor besvikelse bland väljarna
Juraj Marusiak, forskare
Den mördade journalistens bror Josef Kuciak har sällat sig till dem som inte kan tänka sig att rösta på socialdemokraterna efter alla avslöjanden.
- Jag tänker inte rösta på någon som stöds av oligarkerna som tog från mig min bror och min svägerska, säger Kuciak.
Korruption och maktmissbruk har genomsyrat landet sedan självständigheten år 1993, men mordet på Kuciak och korruptionen som avslöjades i samband med skandalen, har upprört slovakerna och väckt krav på mer transparens och ärlighet, något som Čaputová gång på gång tog upp under valrörelsen.
Smer som symboliserar den "gamla" politiken har tappat understöd inte bara till Progressiva Slovakien utan även extremhögern.
Många äldre väljare håller ändå fast vid det parti som de traditionellt har stött.
- Sefcovic är en utbildad man och talar tre främmande språk. Han är vidsynt och lärd och en verklig diplomat, säger läraren Edita Sladkova i Bratislava.
Ny liberal trend i Centraleuropa?
Den öppna och framstegsvänliga Čaputovás framgång står i bjärt kontrast till den konservativa, illiberala utvecklingen som har rått i grannländer som Ungern och Polen.
Den frånskilda tvåbarnsmamman har till exempel stött sexuella minoriteter i ett land där majoriteten tillhör den katolska kyrkan.
Hon har sagt att hon bygger sin världssyn på kristna värden som empati och kärlek till medmänniskor, inklusive olika minoriteter.
Hennes vaga politiska linjedragningar har också väckt jämförelser med Frankrikes numera impopulära president Emmanuel Macron, säger den politiska forskaren Juraj Marusiak.
- Deras program formulerades med vaga konturer, vilket kan leda till stor besvikelse bland väljarna, varnar Marusiak
Om Čaputová som väntat vinner valet tack vare missnöjet med traditionella politiker och partier, så är vägen öppen i det politiskt betydligt viktigare parlamentsvalet nästa år.
Presidentens maktbefogenheter är begränsade i Slovakien, men presidenten är försvarsmaktens överbefälhavare och utnämner bland annat domare. Presidenten kan också lägga in sitt veto mot lagar som parlamentet har antagit.