Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europas största resebyrå varslar om jätteförluster efter flygförbudet med Boeing-planen

Från 2019
Uppdaterad 30.03.2019 15:40.
TUI:s Boeing 737 MAX flygplan.
Bildtext Ett av TUI:s Boeing 737 MAX åtta döptes till Kittilä då det togs i bruk.
Bild: Handout

Europas största resebyrå TUI varnar för att deras resultat lider på grund av att de inte kan flyga med Boeing 737 MAX-planen.

I Europa har TUI 15 plan som nu står på marken. Två av planen har varit stationerade i Norden. Planen var ämnade för att flyga inom Europa, främst till Medelhavet.

737 MAX-planen utgör tio procent av TUI:s flygplansflotta. Boeing skulle också leverera ytterligare åtta plan till TUI i början av maj.

Enligt Mari Berg på TUI:s kommunikation i Finland behöver kunderna inte oroa sig för sin semesterresa.

– Vi kommer inte att avboka våra kunders semesterresor. Vi flyger till de planerade målen med andra flygplan, säger Berg.

Bolaget varnade för att förlusterna för att Boeing-planen inte får flyga skulle stiga upp till 200 miljoner euro. Den kalkylen är baserad på att flygen skulle kunna användas igen i mitten av juli.

Om flygförbudet förlängs växer förlusterna ytterligare

Inom de kommande veckorna vet resebyrån ifall flygförbudet kommer att förlängas. Ifall flygförbudet förlängs kan det innebära ytterligare förluster på 100 miljoner euro.

Mari Berg på TUI kan inte för tillfället kommentera dessa siffror eftersom det är Boeing som reparerar planen.

– Med det här planet måste vi ta en dag i sänder och lyssna vad som händer. Vi har planer fram till hösten, men ingen vet, säger Berg.

På börsen blev investerarna tagna på sängen av beskedet i och med att bolagets aktie störtdök med åtta procent på börsen i Frankfurt.

På börsen i London tappade bolaget knappt sju procent. TUI är registrerat i Tyskland.

Enligt nyhetsbyrån AP gjorde bolaget i fjol ett resultat på knappt 1,2 miljarder euro. Tidigare förväntade det sig ett liknande resultat som i fjol, men nu säger TUI att resultatet kommer att minska med mellan 17 och 26 procent.

Också andra bolag drabbas

Också andra bolag har tidigare varnat om ett försämrat resultat på grund av läget med Boeing-planen.

Southwest Airlines sålde färre biljetter än tidigare. Bolaget har ställt in 2800 flyg på grund av problemen med plantypen 737 MAX.

I USA har American Airlines och United Airlines plan av samma typ i sin flotta och i Europa är det TUI och Norwegian som flyger med planen.

Källa: CNN, Bloomberg, AP, Yle Uutiset.

Artikeln uppdaterades den 30.3.2019 klockan 15.38 med kommentarer av Mari Berg.

Diskussion om artikeln