Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eveliina Piippo litar på att positivitet ska förädla medaljens valör i jaktstarten: ”Kan inte tycka att man är långsam och klumpig”

Från 2019
Eveliina Piippo.
Bildtext Eveliina Piippo.
Bild: Lehtikuva

En jämnstark insats, som kunde ha varit lite bättre på slutet. Så summerar Eveliina Piippo sitt lopp på lördagen för Yle Sporten. Hon blickar också redan framåt – och hoppas kunna bli ”Finlands Frida Karlsson” inom kort.

Det blev en bronspeng för Eveliina Piippo på 10 km fri stil på lördagen. Gott så, säger åkaren själv för Yle Sporten efter loppet.

– Det finns inte så mycket att klaga på – ännu, skrattar hon

Hurudant var loppet, fick du en jämn insats till stånd?

– Jämn är kanske det bästa ordet att använda för att beskriva dagens lopp. Jag började lika starkt som jag avslutade, summerar Piippo.

"Med tanke på att alla andra också är trötta så är väl formen helt okej"

Piippo har i år tampats med problem just på slutet av loppen. Den där extra växeln har helt enkelt inte funnits där.

Kampen om silvermedaljen på lördagen kan också ha fallit på att Anne Kyllönen verkade avslutade starkare.

– Nå, med tanke på hur nära silvermedaljen var så är det lätt att konstatera att det finns mycket att bättra på. Men samtidigt tycker jag att det gick bättre än många andra gånger.

Konditionen var det ändå inget fel på, intygar Piippo.

– Jag har känt mig ganska trött efter VC-helgen i Falun. Men det verkar nog de andra damerna också vara. Så med tanke på det är väl formen helt okej.

"Mycket att jobba på" för att nå världseliten

I det tunga föret i rekordvarma Äänekoski fick Piippo peppa sig själv fram genom banan. Där är det positivitet som gäller, berättar hon.

– Jag använde positiva ord för att föra mig själv framåt bättre. Jag tänkte att jag är stark och snabb istället för långsam och klumpig. Jag hade bestämt mig för att lita på mina styrkor, man vinner inte om man själv tycker att man är långsam, slår Piippo fast.

Krista Pärmäkoski var i en klass för sig på lördagen. Den nästan en minut stora marginalen ner till Kyllönen och Piippo innebär att Pärmäkoski med allra största sannolikhet kommer att fira guld också i jaktstarten på söndag.

– Har Krista en bra dag så kan hon fajtas med världseliten. I dag tror jag att hon kunde ha gjort just det, säger Piippo.

Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski och Eveliina Piippo poserar.
Bildtext Lördagens FM-medaljörer poserar.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Samtidigt var det också en påminnelse för Piippo hur långt avståndet upp till världseliten är.

– Speciellt med tanke på att man vet att t.ex. Therese Johaug ännu är några steg före Krista just nu. Själv har jag dessutom så långt upp till Krista. Det är mycket att jobba på, säger Piippo.

– Men jag hoppas och tror på att jag ännu kan vara ”Finlands Frida Karlsson”, tillägger hon.

Piippo kommer att inleda morgondagens klassiska mil 2,3 sekunder efter Anne Kyllönen. En utmaning, medger hon.

– Det blir min första jaktstart med klassisk teknik. Det är både kul och spännande. Men samtidigt vet jag att jag måste vara hundra gånger snabbare och starkare än i dag. Men jag tror det kommer att vara lättare att köra då man faktiskt tävlar mot någon, säger hon.

Vilket är ditt placeringsmål?

– Att sluta tvåa.

Diskussion om artikeln