Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dickens slutspurt och Roslanders räddningar kom för sent – Challenge Cup-äventyret är över

Från 2019
Uppdaterad 30.03.2019 21:24.
Max Granlund.
Bildtext Max Granlund var igen Dickens bästa målskytt.
Bild: Handbollförbundet/Kalle Parkkinen

Dicken har gjort sitt i handbollens Challenge Cup. Laget skulle ha behövt en seger i kvartsfinalens returmöte mot Maderia, men måste nöja sig med oavgjort på hemmaplan.

Dicken fick inleda returmötet i Challenge Cup-kvartsfinalen från ett utmärkt läge. Dicken hade förlorat bortamatchen mot portugisiska Madeira Andebol SAD med bara ett mål och hade allt i egna händer då laget fick spela i den fullsatta hemmahallen i Britas.

Början av matchen var en rätt så jämn historia. I mitten av halvleken hade Dicken och framförallt Gusten Montonen en stark sekvens då han smällde in tre bollar inom några minuter.

Montonens tredje fullträff gav Dicken ledningen för första gången då det stod 7–6 på ljustavlan. Max Granlund var också farlig och stod för fyra fullträffar under den första halvtimmen.

Madeira bättrade ändå mot slutet av halvleken och vid paus ledde gästerna med 12–10.

Mardrömsinledning på andra halvleken

Dicken fick en förskräcklig start på den andra halvleken då Madeira tryckte på gasen direkt efter pausvilan. Gästerna gick snabbt upp i en 17–11-ledning och Drumsölagets dröm om en semifinal började kännas avlägsen.

Då 44 minuter spelats ledde Madeira med 22–16 och Dickens tränare Björn Monnberg valde att byta byta ut Mäkelä och ge målvaktsansvaret åt Patrik Roslander.

Roslander räddade det första skottet som avfyrades mot honom, men frågan var om inte segern redan hade rymt. Med knappa fyra minuter kvar såg Dickens låga ut att slockna då Robin Granlund åkte på en två minuters utvisning efter ett direkt rött kort i ställningen 22–25.

Roslander höll ändå Dickens chanser vid liv med några riktigt fina räddningar. Hemmalaget spurtade på slutet men tiden räckte inte till.

I sitt sista anfall utjämnade Dicken till 26–26 genom Tadas Stankevicius, men då var det redan för sent och Madeira kunde kvittera ut semifinalbiljetten genom att hålla boll under de sista sekunderna.

Oavgjort räckte för Madeira som avancerade med totalresultatet 54–53. I Challenge Cup-semifinalen ställs portugiserna mot AEK Aten.

Dickens bästa målskytt var Max Granlund som gjorde nio mål, lika många som i den första matchen mot Madeira.

För Dickens del fortsätter säsongen på onsdagen då laget möter BK-46 i sin sista match i handbollsligans övre slutserie. Dicken har redan säkrat en topp-två-placering och direkt avancemang till semifinal.

Dicken – Madeira 26–26 (10–12)

Max Granlund 9
Gusten Montonen 4
Tadas Stankevicius 4
Filip Söderlund 3
Joacim Broman 2
Benny Broman 1
Johan Gripenberg 1
Anton Remy 1
Robin Granlund 1

Madeira vann den första matchen med 28–27 och avancerar med totalresultatet 54–53.

Diskussion om artikeln