Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Väljarna i Ukraina får en 83 centimeter lång valsedel att hantera då de i dag väljer bland 39 presidentkandidater

Från 2019
Uppdaterad 31.03.2019 11:05.
Valkampanj i Ukraina
Bild: AFP / Lehtikuva

Det finns en hel del stora tal att bolla med då man ska beskriva det ukrainska presidentvalet.

Vad sägs om 35 miljoner väljare som kan välja mellan 39 kandidater? De får en 83 centimeter lång valsedel där var och en ska kryssa för den kandidat hen stöder.

Vallokalerna vaktas av 135 400 poliser, nationalgardister och experter från räddningsverken, skriver inrikesminister Arsen Avakov på Facebook.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har 100 långtidsövervakare och 750 korttidsövervakare på plats i Ukraina.

"Det här valet blir mera öppet och rättvist"

Familjen Korzj röstade i en vallokal vid Luteranskaja-gatan i centrum av Kiev. Konstantin, som nu röstade för första gången gav sin röst till Anatolja Grytsenko. Konstantin Korzj röstade i sällskap av sin far och sina farföräldrar. De tror att valet den här gången blir mera öppet och rättvist än många tidigare val i Ukraina.

- Det finns så många valövervakare och representanter från alla partier följer valet, sa Ruslan Korzj.

Bild av väljare i Ukraina.
Bildtext På fotot från vänster: Adolf, Raisa, Ruslan och Konstantin Korzj.
Bild: Kerstin Kronvall

Det var ganska många som röstade redan på morgonen. Vanligtvis kommer Kievborna rätt sent till vallokalerna, så mot kvällen brukar det bli köer.

Dyra valkampanjer

Enligt nyhetsbyrån Unian har kandidaterna använt sammanlagt 1,4 miljarder hryvnia på sina valkampanjer, det är ungefär 47 miljoner euro.

Den största delen av pengarna har de använt för reklam på tv.

Mest pengar har den nuvarande presidenten Petro Porosjenko, utmanaren, den tidigare premiärministern Julija Tymosjenko och oppositionsblockets Aleksandr Vilkul satsat på sin kampanj. Av dem ser Vilkul ut att vara chanslös.

Långsam rösträkning

Vallokalerna i Ukraina öppnas klockan åtta på morgonen och stängs klockan tjugo på kvällen. Strax efter att vallokalerna har stängts väntas de första resultaten från vallokalsundersökningarna.

Det slutliga valresultatet kommer antagligen först om några dagar, men redan under söndagskvällen får vi troligen veta vilka kandidater som har klarat sig bäst.

Eftersom det ser ut som om ingen kandidat skulle få mera än hälften av rösterna i den första omgången blir det en andra omgång den 21 april.

Tre personer i toppen

Man kan också röra sig med siffror som tre och nio: det finns egentligen bara tre kandidater att räkna med och bara nio procent av befolkningen som litar på landets politiska ledning.

Misstron mot politikerna är alltså mycket utbredd i Ukraina. Medeltalet för en hur stor andel av befolkningen i hela världen som litar på sina beslutsfattare låg 2018 på 56 procent.

Petro Porosjenko, Julija Tymosjenko och Vladimir Zelenskij
Bildtext Petro Porosjenko, Julija Tymosjenko och Vladimir Zelenskij
Bild: AFP / Lehtikuva

Tre kandidater kämpar alltså om ledningen: Petro Porosjenko, Julija Tymosjenko och Vladimir Zelenskij.

Oligarkernas kamp

Zelenskij är nykomlingen bland dem. Han är känd som komiker, skådespelare och musiker, och har ingen tidigare erfarenhet av politik.

Det kan verka som om Zelenskij skulle vara en fristående överraskningskandidat som plockar röster bara för att han är ett alternativ för de väljare som är missnöjda med de etablerade politikerna.

I själva verket är han uppbackad av oligarken Ihor Kolomojskyi som är en av de mäktigaste - och rikaste - männen bakom kulisserna i Ukraina.

Kolomojskyi är tidigare borgmästare i Dnipropetrovsk, och tidigare bankir och flygbolagsägare. Han äger tv-kanalen 1+1, där Zelenskij har gjort sina program.

Kolomojskyi har också finansierat en av de ukrainska privatarméerna, Azov-bataljonen.

Eftersom också Porosjenko och Tymosjenko båda är stormrika oligarker, är presidentvalet i Ukraina en kamp mellan politiska krafter med väldigt stora kassareserver.

Diskussion om artikeln