Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA var tre veckor före med sommartiden - men också där ifrågasätts om det är förnuftigt

Från 2019
Klocka på informationskiosk i Grand Central station i New York
Bildtext Klocka på informationskiosk i Grand Central station i New York.
Bild: Bengt Östling/Yle

Välkommen till sommartiden Europa! I USA flyttades visarna en timme framåt redan för tre veckor sedan. Nu är tidsskillnaden mellan New York och Helsingfors tillbaka i sju timmar.

Det är inte bara i Europa man diskuterar det förnuftiga i att byta tid av och an. Debatten återkommer också i USA, lika pålitligt som klockan, två gånger om året.

Problem med tidsförskjutningar

”Daylight saving time” kallas det i USA, och anses medföra både fysiska och psykiska sjukdomar. Inte minst den "jet lag", som uppstår när man byter tidszon och rubbar dygnsrytmen.

Det är nu inte så stor skillnad, bara en timme, men påverkar känsliga människors sömnrytm. Den som sover oroligt och för lite kan bli sjuk, skriver nättidningen Insider.

Det är en finländsk undersökning från Åbo universitet som citeras. Den säger att risken för stroke är 8% större de första dagarna efter övergången till sommartid. Det gäller i synnerhet dem som är över 65 år och sjuka sedan tidigare.

Det verkar som om förändringar är av ondo. Antalet hjärtattacker är också högre måndagen efter övergången till sommartid. Sedan minskar antalet hjärtattacker vid övergången tillbaka till vintertid.

Depression och bristande koncentration i trafiken

Antalet bilolyckor ökar veckan efter övergång till sommartid. Det förklaras delvis med morgontrötta förare som eventuellt har förlorat en timme sömn.

Men morgonen och kvällen ser också annorlunda ut, med annan belysning, eftersom man har flyttat fram klockan en timme, förklarar forskarna i tidningen.

På arbetsplatserna ökar risken för olyckor och bristande koncentration. Faktiskt – risken för att arbetstagarna ska sitta och slöläsa ovidkommande artiklar på webben är högre på måndagen efter övergången till sommartid.

Begreppet kallas ”cyberloafing” och har studerats av arbetseffektivitetsforskare i tiotals år.

Klockan vid Trump Tower visar någon minut över 12. I bakgrunden skyskrapa och moln.
Bildtext Klocka vid Trump Tower i New York.
Bild: Bengt Östling/Yle

Hur som helst riskerar en del människor drabbas av årstidsbundna depressioner (förkortat SAD efter ”Sesonal affective disorder”). Begreppet lär vara omstritt och är kanske oberoende av om vi ställer om klockorna eller inte.

Behovet av ”sommartid” uppfanns i USA

Klockändringens fader sägs vara Benjamin Franklin, och den historien berättas bland annat i National Geographic från år 2016.

Franklin var en av politikerna som skrev USAs självständighetsförklaring, men också uppfinnare. Ljusets växlingar under olika årstider lär han ha studerat under sin tid som ambassadör i Paris år 1784.

Experterna tycks vara oeniga om Franklin skämtade, men han tyckte att man borde ta tillvara de ljusa timmarna för att spara på de ljus man brände på den tiden.

"Frivilligt"

I USA är växlingen mellan vintertid och sommartid frivillig för de 50 delstaterna. Men alla genomför operationen sedan 1966, utom Arizona och Hawaii och några andra öar.

Indelningen i tidszoner i USA är från år 1883, då järnvägsbolagen i USA och Kanada enades om fyra tidszoner. Man får intrycket att områdena i USA före det i stort sett själva bestämde vad klockan var.

Ordning och reda med sommartiden sedan 1966

Eftersom USA är så stort är det indelat i sex tidszoner. Alaska och Hawaii har sina egna tider. Det amerikanska fastlandet har Eastern time, Central time, Mountain time och Pacific time.

När klockan är 12 i New York är den bara 9 i San Francisco. Det har sina utmaningar att hålla reda på klockan i detta enorma land.

Systemet och sommartiden standardiserades år 1918, för att spara energi i krigstider. Man följde Tyskland som hade infört systemet två år tidigare. Sommartiden återkom under andra världskriget och under oljeransoneringens tider på 1970-talet.

Det var alltså först 1966 som man enades om att alla skulle övergå till sommar- och vintertid samtidigt. Före det kunde varje stad själv bestämma den saken. En utmaning för alla som reste, om inte annat!

National Geographic kallar det en Kafka-aktig förvirring, när man följde olika arbetstider också i förvaltningen.

Klocka i Florida, i bakgrunden solnedgång och hav.
Bild: Sean Pavone / Alamy/All Over Press

Spara och slösa – tiden är dyrbar

Hela proceduren med att ändra klockorna uppfanns för att spara energi, men i själva verket använder vi mer elektricitet vid ingången till sommartid, fortsätter Insider.

USA kan kanske släcka lamporna när morgnarna blir ljusare. Men i stället kopplar man på luftkonditioneringen och nedkylningen, eftersom man jobbar under de soligaste och varmaste timmarna.

Det finns motstånd mot övergångarna till sommartid och vintertid. En folkomröstning i Kalifornien och lagstiftarna i Florida har redan bestämt att gå ur systemet.

CNN citerar en opinionsmätning för några år sedan, där bara 33% av amerikanerna tycker det är värt besväret. Och på www.standardtime.com samlas motståndarna.

Vad tycker politikerna?

Men affärsmännen i golf-, turist- och barbeque-branschen sägs vara noga med att utnyttja den ljusa tiden maximalt. Därför har till exempel Oregon inte önskat någon förändring, rapporterar National Geographic.

I många andra delstater diskuteras frågan också, men det är kongressen som har sista ordet. Där har man bromsat.

Tv-kanalen CNN har kollat vad president Donald Trump tycker. Och för honom är det ok att göra sommartiden permanent. Tillsvidare har president Trump ändå inte lyft frågan i sina kampanjtal.

Möjligen kan Europa visa vägen för USA i den här frågan. Men ännu i höst övergår USA som vanligt till vintertid den 3 november, en vecka efter Europa.

Diskussion om artikeln