Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skid-FM i dag: Iivo Niskanen ska ta tredje guldet på raken – men vem tar hem silvermedaljen i jaktstarten?

Från 2019
Uppdaterad 31.03.2019 11:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM på skidor, herrarnas 15 km jaktstart (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jaktstarter av samma typ som någon gång förr i världen. Det kommer att vara melodin i Äänekoski idag. Och överraskande nog känns jakterna som en frisk fläkt, även om guldfavoriterna är solklara.

Orsaken till tävlingsformen är framförallt den finländska cupens strävan att inbegripa så många tävlingsformer som möjligt.

Och som FM-gren? Jo, verkar alla tycka, det här ska bli kul. Inget tjafs med skiathlon-dojor och skidbyte. Utan jaktstart. Och dessutom i klassisk stil, precis som någon gång för ett tjugotal år sedan.

Det är emellertid inte alls länge sedan jakt stod på FM-programmet senast. På våren för tre år sedan tävlade man i Taivalkoski, men då utgick man ifrån resultaten i en så kallad prolog, inte så lång. Själva jaktstarten gick i fri teknik.

Den gången lyckades Kerttu Niskanen jaga förbi Krista Pärmäkoski och vinna, medan Matti Heikkinen drog ifrån i ledarposition och segrade stort över Iivo Niskanen.

Bland herrarna tänker inte Ristomatti Hakola nöja sig med brons som på lördagen. Juho Mikkonen får se upp för Hakola, men kan klara av att ta medalj eftersom Perttu Hyvärinen är nästan en minut ifrån.

Joni Mäki meddelade igår att han avstår, eftersom han vill ge allt på FM-femmilen i Övertorneå om en vecka.

Matti Heikkinen är väl långt ifrån medaljchans i sin karriärs sista jaktstart. Finns fakirens förmåga fortfarande någonstans där inne? För Juuso Haarala och också för Ari Luusua är tio i topp ett fullt möjligt mål.

Föret torde bli betydligt skarpare och snabbare än tidigare, tack vare minusgrader mellan klockan 5 och 10. Snöfall eller regn verkar inte heller ställa till det. En ganska vanlig senvintersöndag är att vänta i Äänekoski, som lyckats väldigt bra med sitt första stora FM någonsin.