Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Spegel orsakade brandtillbud i Pedersöre

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 13:02.
Spegel orsakade brand i Esse
Bildtext Spegel orsakade brand i Esse
Bild: Yle/Kjell Vikman

Bränder kan uppstå av många olika orsaker, ibland räcker en konkav spegel till för att en katastrof kan uppstå. I Esse i Pedersöre i slutade det ganska lyckligt.

Brandvarnaren i ett egnahemshus på Storgjutovägen pep till och husägaren Kjell Punsar som befann sig ute på gården med familjen upptäckte branden i tid och kunde larma brandkåren.

Bränder kan uppstå av många olika orsaker, ibland räcker en konkav (buktar inåt) spegel till för att en katastrof kan uppstå. I Esse i Pedersöre i slutade det ganska lyckligt.

Brandvarnaren i ett egnahemshus på Storgjutovägen pep till och husägaren Kjell Punsar som befann sig ute på gården med familjen upptäckte branden i tid och kunde larma brandkåren.

Branden uppstod via en konkav spegel som fungerade som ett förstoringsglas i solskenet och antände gardinen i rummet. Röken från branden spred sig i huset och golv och tak fick skador i det rum där branden uppstod.

Det var vid lunchtid på söndag som husägaren Kjell Punsar i Esse i Pedersöre hörde att någonting pep när han befann sig på gårdsplanen i solskenet med familjen.

Det var brandvarnaren som pep och en kontroll visade att det mest rökfyllda rummet fanns i övre planet i huset. Han larmade brandkåren som kom till platsen inom fem minuter.

- När man inte vet vad som finns bakom dörren skall man inte försöka göra nåt själv, dörren var stängd så det fanns inte så mycket syre, säger Kjell Punsar.

Brandtillbudet uppstod via en spegel

I rummet där branden uppstod fanns ett bord där en spegel stod, spegeln var konkav på ena sidan och fungerade ungefär som ett förstoringsglas i solskenet.

Värmen antände en gardin. Tak och golv fick skador så att det krävs reparationer.

Eluttag smalt i värmen när gardinen brann
Bildtext Eluttag smalt i värmen när gardinen brann
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Det var tur i oturen att vi råkade vara hemma, en vecka senare hade vi åkt iväg på en resa. Då hade det varit sämre att komma tillbaks efteråt.

Kjell Punsar var nöjd med brandkårens snabba utryckning.

- Vi har fyra eller fem kilometer till räddningsverket, vi har det bra med det.

Artikeln korrigerad 1.4 kl. 13:00. Spegeln var konkav och inte konvex.

Diskussion om artikeln