Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jeanette Björkqvist är Årets frilansare 2018 - Prisjuryn: Anmärkningsvärt hög journalistisk profil på svenska i Finland

Från 2019
Porträttbild av skribenten.
Bild: Yle / Marcus Rosenlund

Journalisten och författaren Jeanette Björkqvist har tilldelats utmärkelsen Årets frilans 2018. Enligt prismotiveringen använder Björkqvist skickligt sin expertis såväl i tryck, på webben, i radio som i tv.

Föreningen för frilansjournalister vill uppmärksamma Björkqvists djupa engagemang och kunnighet i komplexa samhälleliga frågor.

Finlands asylpolitik, prostitution, människohandel, romernas ställning i Östeuropa och socialpolitiken (exempelvis äldreomsorgen) med mera har varit föremål för hennes granskande journalistik.

Djuplodande reportage för Svenska Yle

Bland de arbeten i fjol som prisjuryn lyfter fram finns granskande reportage som publicerats på Yle.

I ett av dem för Svenska Yle beskriver Björkqvist den ändlösa jakten på narkotika, och om hur personerna själva är trötta på sitt narkotikamissbruk.

I ett annat reportage berättar hon om unga som lever i samhällets utkant.

Hon har också rapporterat om thailändska kvinnor i massageinrättningar,
om hur hedersvåldet kan se ut i Finland och om problemen inom äldrevården.

I tv-programmet MOT behandlar Björkqvist de thailändska kvinnornas situation i massageinrättningar i Finland (på finska).

Sexhandeln på samhällets bakgård - Spela upp på Arenan

Enligt prisjuryn är det en anmärkningsvärd journalistisk bragd att lyckas profilera sig på detta sätt då man huvudsakligen arbetar på svenska i Finland.

Björkqvist jobbade på Hufvudstadsbladet fram till 2016 och har sedan dess jobbat som frilans för Yle, Long Play, tidningen Journalisten samt Re:Public och Svenska Dagbladet i Sverige.