Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu vaknade "frihetens förkämpar" i Estland - hundratals personer demonstrerade mot regeringsförhandlingarna och partiet EKRE

Från 2019
Uppdaterad 31.03.2019 21:07.
"Vi vill inte ha en medeltidskris" står det på ett av många plakat på en demonstration mot regeringsförhandlingarna med det nationalkonservativa partiet EKRE i Estland.
Bildtext "Vi vill inte ha en medeltidskris" står det på ett av många plakat som uttrycker en rädsla för vad den möjliga nya regeringen kan väntas ta för beslut.
Bild: Gustaf Antell

EKREIKE är det nya modeordet i Estland just nu och demonstrationerna i Tallinn och Tartu var uttryckligen mot EKREIKE.

Det handlar alltså om den regeringskoalition med Centern, EKRE och Isamaa-Fäderneslandet som håller på att ta form.

Demonstranterna är rädda för att regeringen ska följa Ungerns väg och bland annat börja inskränka på de mänskliga rättigheterna.

Därför hade de döpt sin protestmarsch idag till "Ja till friheten, nej till lögnerna."

Demonstrationen i Tallinns Gamla stad ordnades av knappt 40 personer som under den gångna veckan har reagerat stark på ett par uttalanden från det nationalkonservativa partiet EKRE.

Bland annat sa Mart Helme, som sitter i EKREs partiledning, i torsdags att rundradiobolaget ERR borde bestraffa de journalister som rapporterar vinklat om partiet.

Då sker en explosion som inte någon "Deep state" eller Europakommission kan förhindra.

― Mart Helme, EKREs ordförande

I måndags konstaterade partiledaren Mart Helme att det kommer att uppstå oroligheter om EKRE i det här skedet lämnas utanför regeringen.

Det sätt han uttryckte sig på uppfattades av många som ett förtäckt hot.

- Då sker en explosion som inte någon "Deep state" eller Europakommission kan förhindra. Explosionen kommer.

En demonstrant i Estland visar ett plakat där det står; "Journalister, domare, frivilligorganisationer, gynekologer, minoriteter - vem är nästa?"
Bildtext "Journalister, domare, frivilligorganisationer, gynekologer, minoriteter - vem är de nästa?" - EKRE-politiker har uttalat sig negativt och enligt många hotfullt mot flera samhällsgrupper.
Bild: Gustaf Antell

Artjom är en ung man som har kommit ut i regnet för att demonstrera mot EKRE. Han identifierar sig som en LGBT-person och är seriöst orolig för att EKRE ska tas med i regeringen.

- Jag vet vad de står för och jag tycker inte om dem. Det var inte något av de här partierna som vann valet och de borde inte få göra så här.

Det här är förstås Artjoms åsikt och rent strikt så är en EKREIKE-regering legitim eftersom de tre partierna har över hälften av mandaten i parlamentet.

Artjom demonstrerar mot den kommande regeringen i Estland.
Bildtext Artjom är orolig. På plakatet står det: "Ratas (premiärministern), väljarna vill inte ha den här koalitionen".
Bild: Gustaf Antell

- Det här är en bra demonstration, det är bra att folk kommer ut på gatan och säger sin åsikt.

Det säger Eerik-Niiles Kross från Reformpartiet, det parti som vann valet och som de flesta trodde skulle leda koalitionssamtalen. Kross deltar i demonstrationen. Eller så har han bara kommit för att titta.

Men han tror inte att regeringsförhandlarna bryr sig om demonstranternas missnöje.

- Det sägs att förhandlingarna redan är klara. De tre partierna verkar inte ha haft svårt att komma överens, det verkar nästan ha varit uppgjort på förhand.

Sedan tillägger han det som de flesta här verkar vara överens om.

- Jüri Ratas vill klamra sig fast vid makten, det är det det handlar om. Han, som sade "rösta på oss för Reformpartiet kanske går i koalition med EKRE".

Demonstration i Estland med fyra olika plakat; "Det här är så pinsamt, noh", "Oro över Estlands framtid är inte hysteri", "Nej till en bakåtsträvande diktatur" och "Lögner - nej, fakta och vetenskap - kärlek".
Bildtext "Det här är så pinsamt, noh", "Oro över Estlands framtid är inte hysteri", "Nej till en bakåtsträvande diktatur" och "Lögner - nej, fakta och vetenskap - kärlek".
Bild: Gustaf Antell

I början av demonstrationen delade organisatörerna ut färdiggjorda plakat med slagord.

De flesta var riktade mot EKRE och handlade på något sätt om att försvara alla mänskors lika värde. Men en stor del var också riktade direkt till Ratas, som många här nu ser som en svikare.

Centerpartiet har under Ratas ledning haft en liberal och EU-positiv linje, vilket går stick i stäv med det EKRE står för.

- Rent politiskt är den här koalitionen som vi verkar få helt befängd, säger Kross.

Jüri Ratas vill klamra sig fast vid makten, det är det det handlar om. Han, som sa "rösta på oss för Reformpartiet kanske går i koalition med EKRE".

― Eerik-Niiles Kross, Reformpartiet

En som inte tycker att det är något orimligt i den kontroversiella regeringskoalitionen är Jaak Madison, som har kommit för att titta på. 27-åriga Madison är en av EKREs mest kända politiker.

- Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, är hans korta kommentar om demonstrationen.

Jaak Madison blir antagligen minister i Estlands nästa regering.
Bildtext Jaak Madison blir antagligen minister i Estlands nästa regering.
Bild: Gustaf Antell

Tar ni demonstranternas åsikter i beaktande under regeringsförhandlingarna?

- Faktum är att regeringsförhandlingarna är på slutrakan. De flesta frågorna är redan avgjorda. Ingen här idag behöver vara rädd för att vi kommer att göra någon illa.

Många är ärligt rädda för den här regeringskoalitonen. Förstår ni varför?

- Många har säkert blivit uppskrämda av den hysteri medierna har spridit om oss. Det gäller att se kritiskt på medierna och ge dem en låg sanningskoefficient.

Enligt Madison visar de senaste opinionsundersökningarna att den nu aktuella regeringskoalitionen har ett ganska stort stöd.

Skulle allmänheten på riktigt vara rädd skulle demonstrationen vara flera kilometer lång.

Faktum är att regeringsförhandlingarna är på slutrakan ... Ingen här idag behöver vara rädd för att vi kommer att göra någon illa.

― Jaak Madison, EKRE

Arrangör: Madison har rätt på en punkt

En av de närmare fyrtio arrangörerna är Gaspar Shabad. Han är inne på samma linje som Madison när det gäller medias roll.

- Det är sant, men problemet är fejkmedia, inte de vanliga medierna. EKRE har två egna webbtidningar som sprider lögner och skrämmer upp sina läsare. Jag skulle vilja veta varifrån de pengarna kommer.

Gaspar Shabad är en av organisatörerna till en demonstration mot de estniska regeringsförhandlingarna.
Bildtext Shabad säger att organisatörerna egentligen hade tänkt ordna bara en demonstration, men nu när det går rykten om att EKREIKE redan är överens om regeringsprogrammet funderar de på att ordna fler.
Bild: Gustaf Antell

Tre motdemonstranter hade dagens demonstration lockat. De skrek slagord och förolämpade demonstranterna. En av dem gav också intervjuer.

- Vi är här för att den här demonstrationens rubrik är lögnaktig; "Ja till friheten, nej till lögnerna." Det är ju de som ljuger. Det finns ingen diskriminering i Estland. De ljuger.

När jag går vidare hör jag hur de tre börjar samtala med varandra. Diskussionen handlar om hur absurt det är att påstå att kvinnor diskrimineras i Estland.

Motdemonstranter har ställt sig så att de syns tydligt av demonstranterna under en demonstration mot de estniska regeringsförhandlingarna i Tallinns Gamla stad.
Bildtext På motdemonstranternas flagga står det: "Trampa inte på mig".
Bild: Gustaf Antell

Diskussion om artikeln