Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nationella eliten hägrar för Häger, österbottningen vars resa mot toppen går via Västerbotten: "Jag tycker väldigt mycket om upplägget"

Från 2019
Julia Häger vid FM i Imatra 2019.
Bildtext Julia Häger vid FM i Imatra 2019.
Bild: Kuvavain

Flexibla studier, en sporrande svensk träningsgrupp och tålamod är nyckelingredienserna när Julia Häger från IF Minken bygger upp sin karriär med Västerbotten som bas. Den 22-åriga Häger börjar vara snubblande nära att bryta sig in i topp-10 på FM-nivå.

Placeringen i jaktstarten i Äänekoski blev sist och slutligen en tolfte plats, nästan fem minuter efter dominanten Krista Pärmäkoski.

– Jag ville egentligen förbättra min bästa FM-placering, vilket skulle ha varit en elfte plats. Det var mitt mål idag och det kom jag nära, säger Häger till Yle Sporten och analyserar.

– Jag drogs med i farthållningen i början men sen kom väggen emot på andra varvets enda uppförsbacke och jag tänkte knappt komma upp för den! Det lyckades på nåt sätt ändå efter mjölksyreattacken, minns hon.

IF Minken-åkaren var bäst av FSS-damerna i fältet under Äänekoski-söndagen, men siktet är inställt på bättre placeringar.

Hon studerar logopedi och tränar till vardags i Sverige, i "Björkarnas stad", Umeå.

"Den här säsongen har mest handlat om att komma igen"

Säsongen 2018-2019 har bland annat gett en debut i världscupen, men mest har det handlat om uppbyggnad.

– Jag vill kunna satsa på skidåkningen och samtidigt få en utbildning. Jag försöker ha tålamod och ta ett steg i taget, jag hade en väldigt jobbig säsong 2017-2018 så i år har det mest handlat om att komma tillbaka och göra ett bra jobb för att bygga på lång sikt, förklarar Häger.

Som skidåkare går hon för tillfället igenom något av en positiv identitetskris då tidigare svagheter fått ge vika i träningsupplägget.

Hon säger sig vara lätt förvirrad.

– Tidigare var min styrka de långa sträckorna men i år har sprint gått bäst. Förr var klassiskt en styrka men nu har skate gått bäst.

– Lyckligtvis verkar allting ändå vara på en helt ok nivå, men nu gäller det att höja sig på alla fronter. Det ser man också generellt inom grenen att du kan vara både bra på sprint och distans, analyserar hon.

Julia Häger drar träning för juniorer i Vörå 2017.
Bildtext Julia Häger ses ofta som hjälpledare på FSS "Skidtalang"-läger.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

För Yle Sporten berättar Häger också att hon gärna börjar se resultat så snabbt som möjligt, men att hon har tålamod att invänta en rejäl nivåhöjning i två år och sen skörda frukterna av det jobb hon gör på lång sikt.

Flexibla studier och FM-väntan på hemmaplan

Under veckan som kommer väljer hon att stanna kvar på finsk mark. Men med ett FM-veckoslut på kommande och flexibla studier i Sverige är det inget problem.

– Jag har ett elitidrottsavtal vilket låter mig anpassa studierna efter idrotten, vid behov skjuta upp tenter eller ta kompletteringsuppgifter då jag är borta mycket. Jag hör också till en träningsgrupp med gemensamma träningar och vissa läger och tester också i verksamheten. Det finns definitivt vissa fördelar och jag tycker väldigt mycket om upplägget, förklarar hon.

Säsongens sista FM-tävling då? 30 kilometer med fri teknik och intervallstarer i Övertorneå den 7 april.

– Kanske jag där då kan ta den där bästa FM-placeringen genom tiderna!

Diskussion om artikeln