Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första valförlusten på mycket länge för Erdoğan - Regeringspartiet förlorade i Turkiets tre största städer

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 05:45.
Oppositionsanhängare i Istanbul firade segern i landets största stad i natt
Bildtext Oppositionsanhängare i Istanbul firade segern i landets största stad i natt
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har lidit sin första valförlust på länge då oppositionen ser ut att ha vunnit kommunalvalet i storstäder som Istanbul, Ankara och landets tredje största stad Izmir.

Oppositionen fick en klar seger i huvudstaden Ankara där Erdoğan aldrig har förlorat ett val, men valet i Istanbul var ytterst jämnt och bägge huvudkandidater utropade sig som segrare.

Erdoğan verkade ändå medge sin valförlust även i Istanbul under efternatten i ett val som han kallade ett "överlevnadsval för Turkiet."

Lokalvalet blev en stor framgång för det största oppositionspartiet, det sekulära Republikanska folkpartiet CHP som verkar ha vunnit borgmästarvalet i landets tre största städer.

- Folket har röstat för demokrati, de har valt demokrati. Vi tackar invånarna i Istanbul för det mandat som de har gett oss, jublade CHP:s ordförande Kemal Kilicdaroglu.

Förlusten av både Istanbul och Ankara var ett hårt slag för det styrande partiet AKP och Erdoğan själv som inledde sin politiska karriär som Istanbuls borgmästare på 1990-talet.

- Dagens val var lika historiskt som valet år 1994, då Erdoğan första gången valdes till borgmästare. Det är en deklaration om att bladet som öppnades för 25 år sedan har vänt, konstaterade den kända journalisten Rusen Cakir.

Ytterst jämnt i Istanbul

I Istanbul ledde CHP med 4 000 röster då åtta miljoner och 98,8 procent av rösterna hade räknats, men Erdoğan antydde att han accepterade valförlusten i ett tal natten till måndag i motsats tills AKP:s borgmästarkandidat, ex-premiärministern Binali Yildirim.

- Även om vårt folk förlorade borgmästarvalet så vann vi i de flesta distrikten i staden, sade presidenten, som ändå kan glädja sig åt att hans AKP förblir landets största parti med drygt 44 procent av rösterna i hela landet.

Turkarna var intresserade av valet för valdeltagandet var högt, 84,5 procent.

Valet i Istanbul var ytterst jämnt. CHP:s borgmästarkandidat Ekrem Imamoglu ledde med 4 0000 röster då åtta miljoner röster hade räknats
Bildtext Valet i Istanbul var ytterst jämnt. CHP:s borgmästarkandidat Ekrem Imamoglu ledde med 4 0000 röster då åtta miljoner röster hade räknats
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

CHP vann valet i Ankara med 51 procent av rösterna, men valresultatet är inte officiellt än, för AKP kommer att överklaga valresultatet i en del stadsdelar.

CHP:s segermarginal är ändå nästan fyra procent så resultatet i huvudstaden verkar klappat och klart.

Republikanernas seger i Izmir var däremot mer väntad eftersom CHP hade kontrollen över staden redan tidigare.

Dåliga ekonomin bidrog till förlusten

Erdoğan som har vunnit alla landsomfattande val sedan år 2002, förde en intensiv, två månader lång valkampanj väl medveten om att den försämrade ekonomin urholkade stödet för honom och hans regeringsparti.

Den turkiska liran har försvagats med 30 procent sedan en valutakris i fjol och inflationen rör sig nu kring 20 procent.

Den politiska analytikern Wolfango Piccoli konstaterade att AKP hade förlorat åtta av landets tolv största städer.

- Det är en dålig kväll för AKP. Det har klarat sig mycket dåligt i ekonomins kraftverk och det är enorm sak för ett parti som betraktar sig som näringslivets parti, säger Piccoli.

President Recep Tayyip Erdoğan erkände den bittra valförlusten i natt. Han hade vunnit alla landsomfattande val sedan år 2002
Bildtext President Recep Tayyip Erdoğan erkände den bittra valförlusten i natt. Han hade vunnit alla landsomfattande val sedan år 2002
Bild: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Den hårdföre presidenten gynnades ändå av att han har kontroll över medierna, som riktade strålkastarna mot honom medan de struntade i oppositionen.

Erdoğan verkade i alla fall erkänna oppositionen seger i sitt tal i natt.

- Varje vinst och varje förlust uttrycker folkets vilja. Vi erkänner att vi vann människornas hjärtan i de områden där vi vann och vi erkänner att vi inte klarade oss tillräckligt bra i de områden där vi förlorade.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln