Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan inleder en ny kejserlig era efter tronskiftet i maj - Heisei blir Reiwa

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 12:55.
Premiärminister Shinzo Abe presenterade namnet för den nya kejserliga eran Reiwa i en emotsedd presskonferens i Tokyo
Bildtext Premiärminister Shinzo Abe presenterade namnet för den nya kejserliga eran Reiwa i en emotsedd presskonferens i Tokyo
Bild: Franck Robichon / EPA

Japans regering har kungjort namnet på den nya kejserliga era som inleds i maj, då kronprins Naruhito bestiger tronen efter sin far, kejsar Akihito som abdikerar. Den nuvarande kejserliga eran Heisei blir Reiwa då Naruhito tar över.

Namnet Reiwa är en kombination av de japanska kanjitecknen för orden "ordning" och "fred" vilket också kan tolkas som "harmoni."

Premiärminister Shinzo Abe lovade på måndagen att senare meddela exakt hur regeringen och hovet kommer att tolka innebörden av Reiwa.

Enligt Abe understryker namnet traditionens betydelse i en föränderlig värld.

- Vårt land står inför en stor vändpunkt, men det finns många japanska traditioner som inte får förtvina, sade Abe.

Den nuvarande eran under kejsar Akihito, kallas Heisei, vilket kan tolkas som "att uppnå freden" eller "upplyst harmoni."

Tronskiftet skulle ursprungligen ha skett vid årsskiftet, men hovet ville att den nya kejsaren skulle krönas först på våren, eftersom så många kejserliga ritualer och fester är inprickade på kalendern under hösten och vintern.

Kejsar Akihito firade sin 83-års fest i december tillsammans med kejsarinnan Michiko och sina barn
Bildtext Kejsar Akihito abdikerar den sista april och sonen, kronprins Naruhito bestiger tronen dagen efter, den 1 maj
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Både västerländsk och kejserlig tideräkning

Tiden räknas i Japan både enligt den västerländska gregorianska kalendern och kejserliga perioder eller eror, på japanska gengo.

Gengo används även i officiella sammanhang; till exempel i slantar, kalendrar, officiella dokument och i tidningar.

Den nya eran kungjordes en månad i förväg för att ge ämbetsverk och företag tid att ändra den kejserliga erans namn i datorer och dokument.

Moderna japanska kejsare omnämns inte med sitt personnamn som i väst, utan kejsar Hirohito och sonen kejsar Akihito är i Japan kända som Shōwakejsaren och Heiseikejsaren.

Kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko väntas dra sig tillbaka på nyårsdagen år 2019 på grund av Akihitos vacklande hälsa
Bildtext Kejsar Akihito har lidit av allvarliga hälsoproblem under de senaste åren
Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

Naruhito blir därmed Reiwakejsaren då han bestiger tronen tillsammans med kronprinsessan Masako den första maj, dagen efter att Akihito har abdikerat.

Kejserliga perioder brukar få samma beskrivande och symboliska innebörd för japaner som britterna får när det talar om till exempel den viktorianska eran.

Det innebär att tre årtionden av Heisei för många japaner innebar en period som förvandlade enorma ekonomiska framgångar till nedgång och stagnation samt en rad enorma naturkatastrofer.

Första abdikationen på 200 år

Kejsar Akihito som för ett par år sedan genomgick en hjärtoperation och som också har behandlats för prostatacancer, är den första kejsaren som abdikerar i Japan på över 200 år.

Både kejsaren och kejsarinnan Michiko säger sig vara glada över att lämna över ansvaret till det nya kejserliga paret.

- Jag känner en oerhörd känsla av ro för att Akihito får en möjlighet att vila och att tillbringa sina sista år i stillhet, skrev Michiko, då abdikationen kungjordes.

Källor: Reuters, AP, Asahi Shimbun

Diskussion om artikeln