Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexit ikväll: Nya försök att bryta dödläget i Storbritannien, spelet fortsätter med nya omröstningar i parlamentet

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 23:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Det brittiska parlamentet fortsätter sina brexitomröstningar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Som bäst räknas rösterna efter kvällens riktgivande omröstningar om brexit i det brittiska underhuset. Parlamentet tog ställning till fyra alternativ för att lösa dödläget kring brexit.Resultaten torde klarna kring midnatt finsk tid.

Parlamentet har ikväll röstar om fyra olika alternativ för en väg framåt i brexitfrågan.

Två av förslagen syftar till att upprätthålla täta ekonomiska band mellan Storbritannien och EU, antingen så att Storbritannien förblir en del av EU:s inre marknad eller genom att inrätta en tullunion mellan EU och Storbritannien.

Det tredje alternativet syftar till att ordna en folkomröstning om en eventuell brexitlösning, oberoende av vad den råkar vara.

Det fjärde förslaget skulle ålägga Storbritannien att dra tillbaka sin utträdesansökan om man inte lyckats undvika ett avtalslöst brexit då två dagar återstår till utträdesdatumet.

Underhusets talman John Bercow valde dessa fyra förslag bland sammanlagt åtta stycken som framförts.

På förhand ansågs att förslaget om en tullunion samt förslaget om att förbli en del av den inre marknaden har förutsättningar att få stöd av en majoritet av parlamentarikerna.

Då parlamentet röstade om alternativ förra veckan var Toryledamoten Ken Clarkes förslag om en tullunion det förslag som var närmast att få en majoritet vid en riktgivande omröstning. Förslaget stöddes av 264 ledamöter medan 272 röstade mot.

Enligt uppgift har det ledande oppositionspartiet Labour i sin tur uppmanat sina ledamöter att rösta för alternativ D som syftar till att hålla Storbritannien i den inre marknade för varor och tjänster.

Fortfarande oklart hur brexit ska gå till

Efter en av de mest turbulenta veckorna i brittisk politik sedan folkomröstningen 2016 är det fortfarande oklart hur, när och till och med om Storbritannien kommer att lämna EU - ett block som britterna anslöt sig till för 46 år sedan.

Ikväll riktas blickarna mot det brittiska parlamentet som än en gång ska debattera brexit och rösta om olika slags lösningar.

Avsikten är att försöka få en majoritet av parlamentarikerna att enas kring en acceptabel lösning. Omröstningsresultatet är dock inte bindande för regeringen.

Parlamentet har redan tre gånger sagt nej till May

I fredags sade parlamentet för tredje gången nej till Mays utträdesavtal. I grova drag kan det leda till följande:

  • En ökad risk för brexit i kaos - det vill säga att Storbritannien lämnar unionen den 12 april utan avtal och "kraschar" ut ur EU.
  • Ett långt uppskov med brexit. Då skulle Storbritannien kunna ordna nyval eller rentav hålla en ny folkomröstning. Men då tvingas Storbritannien delta i EU-parlamentsvalet.
  • En eventuell tullunion mellan EU och Storbritannien - det vill säga en betydligt mildare variant av brexit. Det är ett alternativ som tidigare inte har accepterats. Man talar också om den norska modellen som skulle ge britterna tillgång till den inre marknaden och ge möjlighet till tullarrangemang med EU.
  • Brexit inhiberas

EU håller på att tappa tålamodet

I går sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i italiensk tv att EU har haft stort tålamod med Storbritannien men att tålamodet nu håller på att tryta. Han sade att han vill att Storbritannien når enighet med det snaraste.

- Vi har hittills fått veta vad det brittiska parlamentet säger nej till men vi vet inte vad det säger ja till, sade Juncker.

Nordirland en svår fråga

Premiärminister Mays avtalsförslag får mothugg bland annat av partiet DUP i Nordirland. DUP har meddelat att partiet inte stöder avtalet eftersom man befarar att det hotar Nordirlands position i Storbritannien.

DUP:s talesman Sammy Wilson har sagt att partiet inte kommer att stöda Mays avtal "även om hon för det till parlamentet för omröstning tusen gånger".

Arrangemangen för "backstop" ses som viktiga. Det handlar om en garanti som under alla omständigheter ska hålla gränsen mellan Nordirland och Irland öppen. Storbritannien befarar att garantin innebär att landet binds vid EU för långa tider.

Tidningar i Storbritannien skriver om brexit
Bild: AFP / Lehtikuva

Tidtabellen

  • Måndagen den 1 april: Parlamentarikerna håller en rad omröstningar om alternativa lösningar för brexit för att söka majoritet kring någon av lösningarna.
  • Onsdagen den 3 april. En eventuell ny runda av så kallade riktgivande omröstningar
  • Onsdagen den 10 april: EU-ledarna håller krismöte för att begrunda ett eventuellt uppskov med brexit.
  • Fredagen den 12 april : Brexit - om inte Storbritannien söker ytterligare uppskov
  • 23-26 maj: EU-parlamentsval

Källor: House of commons, APTN

Premiärminister theresa May i underhuset under fredagens brexitdebatt.

Underhuset förkastade Mays brexitavtal för tredje gången

Risken för en hård brexit ökade igen.

Diskussion om artikeln