Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MOT avslöjar: Dottern till Uleåborgs imam åkte till Syrien – svärsonen stred för IS och dog: "Ansvaret ligger fullständigt på honom"

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 14:15.
Uleåborgs imam Abdul Mannan.
Bildtext Uleåborgs imam Abdul Mannan.
Bild: Antti Pylväs / Yle

Flera av de som har åkt från Finland för att strida för IS har haft flera olika företag här, allt från pizzarestauranger till transportföretag. Yles program MOT granskade hurdan bakgrund de personer som har åkt för att strida för terrorgruppen IS har haft, och hur terrorism har finansierats från Finland.

MOT:s journalister undersökte finansiering av terrorism i samarbete med europeiska rundradiobolag. Samma mönster och knep som används utomlands förekommer också i Finland.

Terrorism har finansierats med företagsverksamhet, men också genom bedrägerier och donationer. Hela MOT:s utredning hittar du här (på finska).

I MOT:s undersökning kommer det fram att en av de som har gått med i terrorgruppen IS har ägt ett företag i Finland tillsammans med en imam i Uleåborg.

Taz Rahman, som ursprungligen är från Bangladesh, åkte från Finland till Syrien och det är han som ägde företaget med imamen i Uleåborg. Enligt dokument som läckt ut från terrorgruppen IS gick Rahman med i gruppen under sommaren 2014.

Rahman hade två företag innan han åkte till Syrien. Ett av företagen var en pizzeria i Helsingfors. Rahmans tidigare partner i företaget ville inte ställa upp på en intervju och understryker att han inte vill ha något med ärendet att göra.

Det andra bolaget är registrerat på Uleåborgs moskés adress. Bolaget har registrerats som en livsmedelskiosk. I det bolaget heter företagspartnern Abdul Mannan. Mannan är imam vid moskén i Uleåborg.

Mannan har också verkat som lärare i islam och som suppleant i stadsfullmäktige för SDP.

Nekade till att han skulle känna någon som är radikaliserad

MOT träffade Mannan i Uleåborg. Han intervjuades om radikalisering. Under intervjun sade Mannan flera gånger att han inte personligen känner någon som är radikaliserad.

Då MOT:s journalist ställer frågor om hans företagspartner erkänner Mannan motvilligt att partnern var gift med hans dotter. Paret åkte till Syrien år 2014. Paret har också barn.

Imamen förnekar att han på förhand skulle ha känt till dotterns planer på att åka till Syrien. Han har inte hört av sin dotter på två år.

I maj 2017 rapporterade terrorgruppen IS att svärsonen hade dött och publicerade en bild på honom. Enligt terrorgruppen fungerade han som deras fysioterapeut.

I MOT:s intervju säger imamen att han inte har något ansvar för att hans släktingar har radikaliserats.

– Ifall någon beslutar något på eget bevåg, utan att fråga oss, ligger ansvaret enbart på den personen, säger Mannan på engelska i intervjun för MOT.

Se på MOT: Starttiraha pyhään sotaan (på finska) på webben på Yle Arenan eller på TV1 klockan 20.00 på måndag kväll.

Artikeln är översatt från finska av Axel Nurmio på Svenska Yle. Artikeln har ursprungligen publicerats av Yle Uutiset med rubriken MOT paljastaa: Oulun imaamin tytär lähti Syyriaan – vävy kuoli Isisin riveissä: "Vastuu on yksin hänen"