Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidförbundets verksamhetsledare Mika Kulmala avgår: ”Hög tid för nya vindar inom förbundet”

Från 2019
Mika Kulmala.
Bildtext Mika Kulmala.
Bild: Lehtikuva

Mika Kulmala har gjort sitt som verksamhetsledare för Skidförbundet. Arbetet för att hitta hans efterträdare kör igång omedelbart. Den finländska längdåkningens framtid har diskuterats flitigt ända sedan de uteblivna framgångarna i skid-VM.

I ett pressmeddelande från Skidförbundet säger Kulmala att det helt enkelt är dags för ”nya vindar”.

– Under mina år som verksamhetsledare har vi arrangerat ett flertal världscupsdeltävlingar, ett skid-VM 2017 och ett junior-VM 2019 i Lahtis. Det har varit ett arbetsdrygt uppdrag, säger Kulmala.

– Nu känns det som att tiden är inne för mig att stiga åt sidan för att ge utrymme för nya vindar, både i förbundet och för mig personligen, fortsätter han och tackar alla som han samarbetat med under åren.

Kulmala tog över som verksamhetsledare år 2012. Innan det var han vd för orienteringsförbundet.

Vid sidan av sina uppgifter som verksamhetsledare har Kulmala också varit vd för förbundets försäljnings- och marknadsföringsbolag Nordic Ski Finland Oy. Kulmala lämnar också det uppdraget.

Skidförbundet meddelar att rekryteringen för en ny verksamhetsledare kör igång omedelbart.

"Genomfört en omfattande förändringsprocess"

Skidgrenarna har varit under lupp inte minst i vår efter att skid-VM i Seefeld endast resulterade i en bronsmedalj. Yle Sportens granskning som publicerades på veckoslutet visade att vintern var den resultatmässigt sämsta genom tiderna för Finland.

I sviterna av VM-floppen har bland andra Iivo Niskanen efterlyst nya tag av förbundet.

Kulmala kan ändå vara stolt över de framsteg som förbundet gjort under hans tid som verksamhetsledare.

– Vi har genomfört en omfattande förändringsprocess. Vi förnyade ledarskapskulturen och centraliserade alla grenar till ett och samma förbund. Dessutom har sponsorintäkterna ökat, säger Kulmala.

Under de två senaste olympiaderna har Finlands skidlandslag vunnit åtta OS-medaljer och åtta VM-medaljer på seniornivå. Kulmala påpekar också att backhoppningens formkurva efter flera år igen pekar uppåt.

Marleena Valtasola tar över som t.f. verksamhetsledare. Kulmala kommer att sitta kvar och ha hand om kontakten med samarbetspartners och förhandla om tv-avtal fram till början av juni.

Diskussion om artikeln