Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sipilä, Rinne och Andersson i Yles valdebatt: Elnäten borde aldrig ha privatiserats

Från 2019
Uppdaterad 01.04.2019 17:34.
Programmet är inte längre tillgängligt

Juha Sipilä (C), som numera är statsminister för en opolitisk expeditionsministär, säger i Yles valdebatt att han vill att alla elnät borde vara i "samhällets" ägo.

Bland annat överföringspriserna på el skapade skillnader mellan partierna i Yles valdebatt "Halva Finland" i Uleåborg på måndagen.

Pekka Haavisto (Grön) var ansvarig minister för ägarstyrningen i Jyrki Katainens regering då Caruna köpte upp Fortums elnätsbolag.

- Om vi hade sålt det till någon annan än bäst bjudande, hade vi ministrar nog gjort ett stort fel.

Haavisto skyller de dyra överföringspriserna på försörjningsberedskapslagen, som kräver att elnäten ska fungera inom en viss tid efter ett avbrott.

Elbolagen måste göra stora investeringar för att det ska lyckas och tidtabellen är för tajt, sade Haavisto och fick medhåll av Samlingspartiets Petteri Orpo.

valdebatt

Rödmylla mot de blågröna i energifrågan

Mot sig fick herrarna både Antti Rinne (SDP) och Li Andersson, som
påpekade att elnäten aldrig borde ha privatiserats.

Vänsterförbundet var det enda partiet inom regeringen som motsatte sig att låta Fortum sälja elnäten till Caruna år 2013.

Juha Sipilä slog ett slag för rödmyllesamarbete genom att med hög röst förklara att han tycker att överföringspriserna är "vansinnigt höga" i Finland.

- Om det är något samhället ska äga självt så är det energinäten i sin helhet, inte bara stamnätet som nu ägs av Finngrid.

Sipilä vass mot Halla-aho och Väyrynen

Också i övrigt verkade Sipilä ha kommit i valkampanjläge.

I debatten frågades om partiledarna var överraskade att det var just asylsökande som misstänks sexualbrotten i Uleåborg.

De flesta svarade att de inte är det. Eva Biaudet (SFP) menade att det kunde ha varit vem som helst, men bland andra Antti Rinne och Sari Essayah (KD) talade om att det statistiskt sett är sannolikare att utlänningar begår sexbrott.

Sipilä: Äckligt att flirta med allvarliga saker

Juha Sipilä nämnde det också, men fortsatte att han tycker det är "äckligt" att man flirtar med allvarliga brott för att själv få makt.

Udden riktades tydligen mot andra politiker och debattledaren Jesse Mäntysalo frågade vem Sipilä menar att flirtar.

- Tittarna kan själv avgöra, gå bara in på min webbsida och se på kommentarerna

- Det där är en ganska elak insinuation. Kan ni inte säga rakt ut?

- Den här herren bredvid mig och han som sitter två platser bort flirtar i denna sak.

Bredvid Sipilä satt Jussi Halla-aho (Sannf.) och längre bort Paavo Väyrynen (Tähtiliike).

Halla-aho ilskande till över Sipiläs beskyllningar.

- När är det egentligen passande att tala om bieffekterna av invandringen?

Li Andersson läxade i sin tur upp Väyrynen som beskyllde vänsterpartierna för att ha velat ha en ännu generösare flyktingpolitik än Sipiläs regering.

- Inom vänsterförbundet finns personer som i årtionden jobbat för kvinnors rättigheter och bättre sexualbrottslagar och emot människohandel. Jag godkänner inte att man förminskar det.

valdebatt

Euron och EU:s sanktionspolitik leder till sämre barnkultur?

Väyrynen orsakade en del förvånat mummel bland publiken då han fick frågan om hur man ska trygga konst- och kulturupplevelser för barn och ungdomar.

- Vad beträffar anslagen, så har Finland nu i tio år levt i misär på grund av euron. Vi måste få upp tillväxten igen, utträda från euron och bli av med Rysslandssanktionerna.