Polisen i Sri Lanka förstörde offentligt stor kokainlast samtidigt som presidenten slog fast avrättningsdatum för narkotikabrottslingar
Myndigheterna i Sri Lanka har offentligt förstört 770 kilogram kokain. Samtidigt offentliggjorde presidenten de datum som har slagits fast för landets första avrättningar på 43 år.
Den skärpta narkotikapolitiken är en följd av larm om allt fler narkotikarelaterade brott i Sri Lanka.
Myndigheterna har intensifierat sina tillslag mot misstänkta brottslingar för att förhindra smugglare att använda öriket i Indiska Oceanen som ett transitland för narkotikahandel.
Polisen förstörde i dag kokainlasten vid ett lager utanför huvudstaden Colombo.
Kokainet kom från fyra olika tillslag, som polisen och tullen gjort under åren 2016 och 2017 i och kring Colombo. I fjol förstörde myndigheterna 900 kilo kokain vid ett liknande evenemang.
President Maithripala Sirisena har meddelat att militären och polisen kommer att inleda ett omfattande program som riktas mot drogmissbruk och som ska utrota narkotikan inom två år.
- För att få bukt med hotet från narkotika är det nödvändigt att åter börja tillämpa dödsstraff, sade Sirisena.
Enligt presidenten kunde man se en ökning av brottsligheten och ett större spridande av narkotika efter att landet hade hävt dödsstraffet.
- Dödsstraffet kommer att börja tillämpas inom de närmaste dagarna. Listan har gjorts upp och vi har fattat beslut om datum, sade Sirisena.
Människorättsgrupper och EU har kritiserat Sirisenas beslut.
Forskare vid organisationen Harm Reduction International säger att det inte finns bevis för att avrättningar skulle avskräcka människor från att använda eller handla med narkotika.
Narkotika i Sri Lanka:
- Sri Lanka avrättade senast en fånge år 1976. I dag finns det 1 299 fångar som inväntar sitt dödsstraff, bland dem 48 som har dömts för narkotikabrott.
- Marijuana är det mest använda illegala preparatet som används i Sri Lanka, följt av heroin och kokain.
- Narkotikarelaterade gripanden ökade år 2017 med 2 procent till 81 156.
- Under de senaste fem åren har 189 utlänningar gripits för narkotikarelaterade brott.
Källa: AP