Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Anställd vid bageri i Lojo förlorade fingerspetsen på jobbet - företagets vd dömdes till böter

Från 2019
Två händer bakar med mjöl på ett bord.
Bildtext Ilustrationsbild.
Bild: Mostphotos

Västra Nylands tingsrätt har dömt en verkställande direktör vid ett bageri i Lojo till 30 dagsböter för arbetarskyddsbrott. Orsaken är att man vid bageriet tillämpade en farlig metod när man putsade en maskin.

I april 2017 var olyckan framme då en anställd på bageriet putsade en degtratt medan degskäraren var i gång. Skäraren träffade den anställdas finger och fingerspetsen skars av.

Den anställda hade lång arbetserfarenhet och samma metod att putsa degtratten hade använts förut.

Borde ha funnits ett skydd

Tingsrätten anser att det inte är acceptabel praxis att kunna sticka in händerna i tratten medan skäraren är i gång. Man kunde ha undvikit olyckan om det hade funnits ett skydd framför maskinen.

Det handlar alltså inte om en exceptionell situation där arbetsgivarens ansvar kan uteslutas.

- Arbetsgivaren ansvarar också för att servicearbeten på maskinerna görs på ett tryggt sätt och att det finns behövliga skydd, påminner arbetarskyddsjuristen Matti Nissinen i ett pressmeddelande från regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Företaget borde ha bötfällts, ansåg åklagaren

Åklagaren yrkade också på att företaget skulle dömas till samfundsbot.

Tingsrätten förkastade ändå yrkandet eftersom det skulle ha drabbat företagets vd som också äger företaget. Vd:n dömdes redan till böter för händelsen, även om det är ett rätt litet bötesstraff.

Tingsrätten konstaterade att det sammantaget fanns flera argument mot en samfundsbot än för, och att man därför avstår från ett sådant straff den här gången.

Diskussion om artikeln