Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jakten på nya rekord motiverar mångfaldiga mästerskapsmedaljören Sarah Sjöström – välkomnar det nya tävlingsprogrammet: ”Simningen tar steget in i 2000-talet”

Från 2019
Sarah Sjöström sträcker en arm i luften efter målgången
Bildtext Sarah Sjöström är en av simningens största fixstjärnor.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

En av världens bästa simmare Sarah Sjöström jämför den nya simtouren International Swimming League med fotbollens Champions League. En välkommen förändring för simningen som enligt Sjöström inte hängt med då tiderna förändrats. Det börjar hända saker inom simningen, säger hon till Yle.

De främsta simmarna i världen har en annorlunda säsong att se fram emot i år. Tävlingskalendern har ritats om och vid sidan av världscupen har två nya tourer skapats, International Swimming League (ISL) och Champions Swim Series (CSS).

ISL skulle ha startat redan i höstas men ett bråk blossade upp mellan internationella simförbundet och simmarna. Förbundet ville förbjuda simmarna från att delta i ISL och bråket slutade med att CSS skapades.

Det betyder fler stentuffa tävlingar för simmarnas samtidigt som tourerna också är penningstinna. Välkomna förändringar anser den svenska stjärnan Sarah Sjöström.

– Simningen fastnade i 1920-talet och behövde en utveckling. Vi är flera simmare som går ihop och ser till att något händer och nu tar simningen steget in i 2000-talet.

– ISL ska bli riktigt spännande. Det är som ett Champions League där topplag tävlar mot varandra. Det börjar hända saker i simningen och det är riktigt kul, säger Sjöström till Yle.

Sarah Sjöström simmar fjärilsim
Bildtext Sarah Sjöström.
Bild: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

Blickar mot nya världsrekord

Sjöström hör till sportens absoluta fixstjärnor. Hon slog igenom med buller och bång då hon som 14-åring tog EM-guld 2008 och anses i dag var en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna.

Under tio år i världseliten har hon simmat hem bland annat tre OS-medaljer och tio VM-guld. Totalt har hon 31 mästerskapsguld och är för tillfället världsrekordhållare på fyra olika distanser.

Trots att Sjöström vunnit allt som går att vinna ser hon inget slut på karriären än. Att hela tiden bli bättre motiverar henne att lägga ner alla träningstimmar som krävs för att hålla till i världseliten.

– Jag vill hela tiden bli snabbare, bassängen är lika lång varje gång man tävlar så det går fortfarande att förbättra tiderna.

– Det krävs otroligt mycket för att slå mina världsrekord men jag har överraskat mig själv många gånger. Kanske kan jag få alla detaljer att stämma någon gång under säsongen, säger hon.

Dessutom är simningen det bästa jobb hon kan tänka sig.

– Det känns ganska lyxigt att ha simningen som ett jobb, med tanke på hur bra det går, säger hon.

Sarah Sjöström visar upp en guldmedalj
Bildtext Sjöström har vunnit 31 mästerskapsguld.
Bild: imago/Insidefoto/ All Over Press

Via Helsingfors mot VM

I år är Sjöströms huvudmål VM som avgörs i Sydkorea i juli. Hon är regerande världsmästare på 50 och 100 meter fjärilsim samt 50 meter frisim och siktar på att försvara sina guld.

– Jag vill bli bättre och bättre ju längre säsongen går och i VM ska jag vara som bäst, säger hon.

Ett steg på vägen mot VM är den nordiska simtouren. Just nu befinner sig Sjöström i Helsingfors där den första tävlingen avgörs och sedan följer tävlingar i Bergen och Stockholm.

– Jag har haft en lång träningsperiod och det ska bli kul att se hur formen är på tävling. Det kommer att vara tufft motstånd. I Helsingfors tävlar jag bara en dag men det blir tre distanser så det är tufft, säger hon.

Diskussion om artikeln