Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter månader av varningar: USA stoppar leveranser av utrustning för stridsflyget F-35 till Turkiet

Från 2019
USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Nato-högkvarteret i Bryssel under ett möte i juli i fjol (2018).
Bildtext USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Nato-högkvarteret i Bryssel under ett möte i juli i fjol.
Bild: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

I flera månader har USA och Nato varnat Turkiet för att införskaffa det ryska luftvärnssystemet S-400 – utan resultat. Nu stoppar USA en del leveranser kopplade till stridsflygplanet F-35 och hotar med att inte alls sälja F-35 till Turkiet.

– Tills de avstår från att införskaffa S-400, ställer USA in leveranser och aktiviteter kopplade till Turkiets program för F-34 och funktionsförmåga, sade Pentagon-talesmannen Charles Summers Jr.

Enligt planerna skulle USA sälja 100 av sin senaste modell F-35 till Turkiet och de två första planen skulle levereras redan i juni.

Men bara för några dagar sedan meddelade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att Turkiet har förbundit sig att införskaffa luftvärnssystemet S-400 från Ryssland och att man redan diskuterar leveransdatum.

Vissa delar till F-35 tillverkas i Turkiet, men enligt exempelvis nyhetsbyrån Reuters källor så finns andra Nato-allierade som kan överta Turkiets roll där rätt enkelt.

En F-35A under en övningsflygning vid Hill Air Force Base i Utah i november 2018.
Bildtext En F-35A under en övningsflygning vid Hill Air Force Base i Utah i november 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA och Nato menar att det ryska luftvärnssystemet inte kan integrerars med försvarsalliansens övriga beväpning.

Ännu allvarligare är oron för att installationen av S-400 kan medföra att det läcker ut tekniska hemligheter om F-35 till Ryssland och att det försämrar det moderna smygarplanets möjligheter att smyga undan det ryska luftvärnssystemet.

USA vill att Turkiet istället ska köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Enligt nyhetsbyrån Reuters har Turkiet visat intresse för Patriot, men utan att för den skull avstå från S-400.

USA och Turkiet är på kollisionskurs också vad gäller en rad andra frågor. Exempelvis utrikespolitiska frågor som förhållandet till Venezuela, Iran och de syriska kurderna. Turkiet har också länge krävt att USA ska utlämna sektledaren Fetullah Gülen som Erdogan anklagar för kuppförsöket sommaren 2016.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln