Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Washington Post: Khashoggis barn får miljonhus och stora blodspengar som kompensation

Från 2019
Jamal Khashoggis äldste son Salah Khashoggi tog emot kondoleanser i Jeddah den 16 november 2018.
Bildtext Jamal Khashoggis äldste son Salah Khashoggi tog emot kondoleanser i Jeddah den 16 november 2018.
Bild: EPA-EFE

Barnen till den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi har redan fått varsitt miljonhus och månatliga utbetalningar av kungahuset. De kan vänta sig ytterligare miljoner i blodspengar i utbyte mot tystnad, rapporterar Washington Post.

Som en del av en preliminär uppgörelse har Khashoggis två söner och två döttrar redan fått hus i Jeddah värda upp till fyra miljoner dollar. De får också månatliga utbetalningar på 10 000 dollar eller mer.

Husen de fått ligger i anknytning till ett huskomplex där den äldste sonen Salah Khashoggi redan bor. Bankiren är den enda av Khashoggis barn som bor och planerar att bo kvar i Saudiarabien. De övriga tre planerar att sälja sina nya hus, enligt bekanta till familjen.

Men enligt flera anonyma saudiska myndigheter och andra källor som Washington Post talat med så har Khashoggis barn mer blodspengar att vänta när rättegångarna mot de misstänkta mördarna avslutas under de kommande månaderna.

Det kan handla om tiotals miljoner dollar för respektive barn, förutsatt att barnen fortsätter att visa återhållsamhet vad gäller kommentarer och kritik kring mordet på sin far och det saudiska kungahusets roll där.

En demonstrant bar en mask som föreställde den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman under en demonstration utanför Saudiarabiens konslulat i Istanbul i oktober 2018.
Bildtext En demonstrant bar en mask som föreställde den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman under en demonstration utanför Saudiarabiens konslulat i Istanbul i oktober 2018.

Det är den äldste sonen Salah som representerat familjen Khashoggi i de här förhandlingarna med saudiska myndigheter. Enligt WP är det storebroderns önskan att stanna kvar i Saudiarabien som tidigt lade band på syskonens kommentarer om mordet på fadern.

Washington Post har också talat med en saudisk myndighet som förnekar att kompensationerna skulle vara ett sätt att tysta ner Khashoggis barn. Han säger att den här typen av utbetalningar är kutym i Saudiarabien då någon mist en anhörig i ett våldsbrott.

Förväntas barnen också skona mördarna från dödsstraff?

Den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi, som levde i exil i USA, skrev kolumner för Washington Post. Han mördades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober 2018.

Också den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har uttryckt starka misstankar om att det var den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som beordrade mordet på Khashoggi, medan USA:s president Donald Trump inte har velat lägga skulden på det saudiska kungahuset.

Saudiarabien har förnekat att kronprinsen skulle ha något med mordet att skaffa. I stället hävdar man att målet för säkerhetsoperationen var att övertala Khashoggi att återvända hem till Saudiarabien, men att operationen gick över styr.

Saudiska åklagare yrkar på dödsstraff för fem saudier som befann sig i konsulatet då Khashoggi mördades, bland dem generalen Maher Mutreb som beskrivits som en av kronprinsens närmaste män och tidigare livvakt.

Om männen faktiskt döms till döden så ger det saudiska rättssystemet Khashoggis familj möjlighet att benåda mördarna.

Det är oklart om de stora blodspengar som det nu, enligt Washinton Post, förhandlas om förutsätter att Khashoggis barn är beredda att spara mördarnas liv.

Källa: Washington Post

Diskussion om artikeln