Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pelle-Plast Österbotten har startat sin plastresa genom landet – följ med på kartan!

Från 2019
Uppdaterad 03.04.2019 16:01.
Plastburken Pelle-Plast Österbotten i Svenska Yles kampanj Älskade plast. Cylinderformad plastburk som innehåller en sändare.
Bildtext Pelle-Plast Österbotten.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Med Svenska Yles kampanj Älskade plast vill vi ta reda på vart vårt plastskräp hamnar. Hur ser resan ut och hur länge tar det egentligen? Pelle-Plast Österbotten har inlett sin resa.

I Finland har man återvunnit plast sedan 2016. År 2030 ska all plast återvinnas.

Nina Lindman som är kommunikationschef vid Stormossens avfallscentral säger att man nu har en målsättning på att komma upp till 22 procent återvinning nästa år.

- Det verkar som att det här är någonting som ligger väldigt i tiden. Vi märker det vid vår kundtjänst. Det kommer mycket samtal, folk vill veta. Där har media också påverkat på det sättet att då man ser skräckscenarier från runt omkring i världen vad plasten kan göra så blir man intresserad av all sortering tror jag.

Kommunikationschef Nina Lindman från Stormossen.
Bildtext Kommunikationschef Nina Lindman vid Stormossen.
Bild: Yle/ Elin Willows

I Finland är det Rinki Oy som i samarbete med Stormossen sköter plastinsamlingen i Österbotten. Det finns 16 insamlingspunkter från Karleby i norr till Kristinestad i söder.

Allt återvunnet plast körs till Fortums raffinaderi i Riihimäki där det sorteras i olika kategorier och det som inte kan återvinnas bränns.

Rinki Oy har i dag 500 insamlingspunkter i hela landet och Nina Lindman tror att det blir fler i framtiden.

Yle gör ett experiment

Den andra april kommer alla Svenska Yles regionala redaktioner att slänga var sin gps-sändare i plastinsamlingskärl i regionerna.

Från insamlingspunkten i Vapenbrödrabyn i Vasa har Pelle-Plast Österbotten inlett sin resa till slutdestinationen i Riihimäki

Gps-sändare i plastpåse
Bildtext Österbottens sändarförsedda skräp Pelle-Plast Österbotten.

Fem sändare har monterats på hårdplastförpackningar som slängs i insamlingskärl i Svenska Yles fem regioner. På kartan längst ner i artikeln kan man följa med sin egen sändare.

Plastburken Pelle-Plast Österbotten i Svenska Yles kampanj Älskade plast. Cylinderformad plastburk som innehåller en sändare.
Bildtext Pelle-Plast Österbotten.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Målet är att sändarna ska landa i Riihimäki och att vi ska få en uppfattning om plastens resa från konsumentens hand till återvinningsmaskineriet. Väl framme kommer plasten att återvinnas eller brännas upp.

Till Riihimäki kommer Pelle-Plast Österbotten troligtvis också att komma. Är det tänkt. Men vilken rutt åker plasten innan det är framme? Och hur länge tar det?

För få kärl i centrum

Det är ännu brist på insamlingskärl i centrumområdet av Vasa. Det kunde avhjälpas om husbolag samlade in plast kollektivt.

- Det finns nog ytterligare saker att göra. Det som vi brukar ge som tips åt folk är att ta kontakt med transportbolag som är villiga att starta upp en runda och köra plast om tillräckligt många bostadsbolag önskar så. Det är det bästa, om det finns där på den egna gården.

Och det har hänt en del i insamlingsivern sedan återvinningen av plast startade 2016.

- 2016 samlades det in 18 ton plast i Rinkipunkterna på Stormossens område och i fjol var vi uppe i 31 ton så det händer saker. Och från årsskiftet framåt har det varit mycket aktivitet och mycket kontakter så jag tror att det kommer att hända mycket. Men det måste finnas lämpliga punkter på lämpliga platser så att det inte är för svårt.

Den plast som inte återvinns förbränns till fjärrvärme. Och Nina Lindman säger att plast har ett bra energivärde också.

- Det brinner bra, det är inte heller ett dåligt alternativ.

Följ med Pelle-Plast Österbottens resa med oss!

Den röda markören på kartan nedan markerar var burken befinner sig. Om du klickar på markören kan du se när vi senast tagit emot en signal från gps-sändaren, hur mycket laddning den har kvar och hur varm sändaren är.

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln