Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veckans kulturtips: En beroendeframkallade skandalhistoria, en lekfull dockteaterföreställning och Game of Thrones är äntligen tillbaka

Från 2019
Uppdaterad 13.04.2019 23:40.

Veckans kulturtips:

Vi är besatta av storyn om Silicon Valley-entreprenören Elizabeth Holmes, spända inför att den sista säsongen av Game of Thrones drar igång och förtrollade av en dockteaterföreställning där katter kan tala och åsnor sjunga.

Dokumentär

En historia som låter alldeles för bra för att vara sann är oftast osann.

Storyn om amerikanska Elizabeth Holmes är otroligt fascinerande. Holmes största förebild var Steve Jobs och hon drömde om att själv bli den nästa stora uppfinnaren. När hon var 19 år hoppade hon av sina studier vid Stanford för att starta ett företag som skulle revolutionera läkemedelsindustrin.

Tanken var att ta fram ny teknik som genom några droppar blod kunde avslöja nästan allt om en människas hälsotillstånd och därmed användas för att förebygga sjukdomar och till och med rädda liv.

Det var inget fel på det. Tanken var ju god, men problemet var dock att tekniken inte alls fungerade och att alla problem som uppdagades sopades under mattan. Trots teknikproblemen lyckades Holmes charma investerare, högt uppsatta politiker och journalister och skapade en mytomspunnen glansbild av både sig själv och sitt företag. Mottot fake it till you make it tas här till en helt annan nivå.

Bild på entreprenören och uppfinnaren Elizabeth Holmes.
Bildtext Från hajpad entreprenör till misstänkt brottsling. Elizabeth Holmes företag gick från att vara värt nio miljarder dollar till att vara värt noll.
Bild: HBO

Holmes berättelse är så engagerande att det gjorts flera dokumentärer om henne och det finns också planer på att göra en spelfilm. I HBO-dokumentären The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley och i podden The Dropout får man följa med i alla svängar som finns i denna absurda historia.

Var?: Dokumentären The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley finns att se på HBO Nordic. Den sexdelade podden The Dropout av ABC News finns där poddar finns.

Med vem:
din yuppiekompis ------I------- Mark Zuckerberg

Vad ska man göra åt en ljugande katt?

Teater

En lekfull dockteaterföreställning som berör både livets små och stora frågor.

Joann Sfars prisbelönta seriebok Rabbinens katt utspelar sig i 1930-talets Algeriet, i korsningen mellan arabisk, judisk och fransk kultur. Utgående från serieboken har Mikaela Hasàn regisserat en dockteaterföreställning för alla från 10 år och uppåt.

Här har vi en katt som äter upp en störande pratsam papegoja, och som följd plötsligt kan prata - och de följder hans talförmåga får. Allt som kommer ur kattens mun verkar vara lögner, så kattens husse - den fromma rabbinen - beslutar sig för att försöka uppfostra sin egensinniga katt.

Så får vi en historia om att se saker ur nya perspektiv, om olika sätt att förhålla sig till tradition och religion, om längtan efter frihet, om vänskap och om ordets makt.

Bild på serieskaparen Joann Sfar.
Bildtext Föreställningen baserar sig på franska Joann Sfars seriebok.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Musiken har en central plats i föreställningen. I Rabbinens katt utforskar sångaren-skådespelaren Sofia Berg-Böhm och musikern Abboud Koujer Berzins nordafrikansk och traditionell arabisk/arabisk-judisk musik och sång spelad bland annat på det 11-strängiga instrumentet oud.

När?: Föreställningen visas på Åbo Svenska Teater den 12, 13 och 24 april. Enligt planerna spelas den i Helsingfors i höst.

Med vem:
Din argaste katt ---------I-- ditt tioåriga barnbarn

Vintern är äntligen här!

Teveserie

Det har varit en lång väntan men på söndag börjar äntligen den sista säsongen av Game of Thrones.

Världens mest populära teveserie är tillbaka efter en paus på cirka ett och ett halvt år. Efter åtta år, sju säsonger, 38 Emmystatyetter, 128 Emmynomineringar och en hel del mord, sex och drakar kulminerar Game of Thrones i sin åttonde säsong.

För de mest hängivna fansen har väntan varit nästintill olidlig. Precis som i förra säsongen har man inte längre George R.R. Martins episka fantasyromaner att luta sig tillbaka på. Författaren har berättat för manusförfattarna hur historien når sitt klimax och de har arbetat utgående från det.

Bild från säsong åtta av Game of Thrones.
Bildtext I den sista säsongen av Game of Thrones ska många lösa trådar och historier knytas ihop.
Bild: HELEN SLOAN SMPSP

Den senaste säsongen var den överlägset sämsta i GoT-mått mätt. Underhållande, men det märktes att det inte längre fanns böcker att luta sig tillbaka på. Hoppas att de inte "strider bort" den sista säsongen med skrytsamma krigsscener utan ger karaktärerna utrymme och värdiga avslut på respektive personlig vandring. Många historier ska knytas samman, hoppas det görs smidigt, snyggt och tillfredsställande.

Var: HBO Nordic

När: 15 april

Med vem:
Jon Snow -------------I------------ The Night King

Den här veckans kulturtips fick du av Jenna Emtö, Tomas Jansson och Nicke Aldén.

Rättelse 13.4.2019 kl.21.32: Premiärdatumet för Game of Thrones ändrat från 14 april till 15 april.

Diskussion om artikeln