Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Eurovision Song Contest är smörgåsbordet som bjuder på allt från fantastiska läckerheter till magsjuka” - De Eurovisa analyserar årets Eurovisionslåtar

Från 2019
Uppdaterad 09.04.2019 12:23.
Christoffer Strandberg, Johan Lindroos och Eva Frantz bedömer sju eurovisionsbidrag i det första avsnittet av De Eurovisa.
Bildtext Christoffer Strandberg gästar premiäravsnittet av De Eurovisa. Johan Lindroos och Eva Frantz fungerar som programledare för den åttonde säsongen av programmet.
Bild: Barbro Ahlstedt

Eurovisionsfantasten Christoffer Strandberg uppskattar egendomliga och välgjorda låtar men förbryllas, likt Eurovisionsproffsen Eva Frantz och Johan Lindroos, av Islands bidrag. Premiäravsnittet av De Eurovisa bjuder på en färggrann mix av allt från folkmusik i modern tappning till anti-kapitalistisk BDSM-techno.

Skådespelaren, komikern och programledaren Christoffer Strandberg har klätt sig i en grön silkesblus med ståtliga epåletter och glittriga byxor inför premiärsändningen av De Eurovisa.

Samma outfit bar han även som programledare under Tävlingen för ny musik; UMK, tidigare i vår - där Finlands bidrag till Eurovision Song Contest vaskades fram.

- Jag har haft turen att vara med i UMK för andra året och då är jag automatiskt insyltad i den här underbara Eurovisionsbubblan.

Tidigare kunde Christoffer kalla sig Eurovisionsnörd då han följde med nationella finaler i olika länder och kunde briljera med trivia kring tävlingsbidragen.

Numera vågar han inte mäta sig med de riktiga nördarna eftersom arbetet, som han beskriver som ett lapptäcke av sysslor, slukar nästan all tid.

Chrsitoffer Strandberg lyssnar på Islands kontroversiella Eurovisionsbidrag
Bildtext Här analyserar Christoffer Strandberg Islands kontroversiella bidrag.
Bild: Barbro Ahlstedt

Christoffer har nyligen dubbat klart första säsongen av den nya Mumin-animationen där han givit röst åt självaste Mumintrollet.

För tillfället är han bland annat aktuell i humorprogrammet Putous på MTV3 och musikalen Kinky Boots på Helsingfors Stadsteater.

- Det fina med den här våren är att den varit fylld med fantastiska och ärofyllda uppdrag, som att ge Mumin en röst. Ingenting kan mäta sig med det. Och att stå framför en miljon tittare i direktsändning varje lördagskväll, där vad som helst kan hända, är härligt.

Det gör mig magsjuk men samtidigt tycker jag om det

Christoffer Strandberg om det Isländska bidraget

Hög standard på årets låtar

Standarden på Eurovisionsbidragen blir allt högre år för år anser både Eva Frantz och Johan Lindroos, som noga följt med Eurovisions-scenen under flera års tid.

Många länder satsar stort både på låtarna och det visuella framförandet. Även bidragen som får låga poäng av De Eurovisa, håller en viss standard. De många talangjakterna på tv har gett utdelning, analyserar Eva.

Christoffer Strandberg tycker att upplägget för det första programmet av De Eurovisa är underbart.

- Det är ett fantastiskt smörgåsbord för alla smaker. Det blir allt från den godaste rätten till magsjuka. Det är många nivåer och jag älskar det.

I avsnitt 1 av De Eurovisa bedöms följande låtar:

TJECKIEN - Lake Malawi / Friend of a Friend
CYPERN - Tamta / Replay
UNGERN - Joci Pápai / Az én apám
VITRYSSLAND - Zena / Like It
SLOVENIEN - Zala Kralj & Gašper Šantl / Sebi
POLEN - Tulia / Pali Sie
ISLAND - Hatari / Hatrið mun sigra

Årets mest kontroversiella bidrag

En låt som sticker ut extra mycket i år är Islands tävlingsbidrag Hatrið mun sigra (ungefär; låt hatet segra). Medlemmarna i gruppen Hatari, som beskriver sig själva som en anti-kapitalistisk BDSM-technogrupp, har väckt uppståndelse på många håll genom sin sadomasochistiska framtoning och sin kritik mot värdnationen Israel.

Christoffer har svårt att bestämma sig om bidraget hör till det fantastiska på smörgåsbordet eller förorsakar illamåendet.

- Det gör mig magsjuk men samtidigt tycker jag om det. Det är ett mycket starkt nummer som jag med iver väntar på att få se live.

- Island bjuder på något vi aldrig tidigare hört eller sett i Eurovisionssammanhang, konstaterar Eva.

Christoffer Strandberg medverkar i premiäravsnittet av De Eurovisa 2019.
Bildtext För Christoffer Strandberg blir det andra gången gillt i De Eurovisa.
Bild: Barbro Ahlstedt

De Eurovisa sänds sex fredagar i rad med start 5.4 i Yle Fem kl. 18:30 och i TV2 kl. 21:50. Programmet kan också ses på Arenan.

Följ också De Eurovisa på Facebook, Twitter och Instagram.

Du får gärna använda hashtaggen #deeurovisa om du pratar om programmet på sociala medier.

Programmet är inte längre tillgängligt
Island överraskar med kontroversiellt bidrag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hör mera om Christoffers tankar kring Eurovisionen här:

Christoffer Strandbergs Eurovisions-dröm skulle vara en adrenalinkick utan like

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln