Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centerns distriktsstyrelse till medlemmarna: Bojkotta riksdagsvalet

Från 2019
Uppdaterad 03.04.2019 14:53.
Peter Albäck i Terjärv
Bild: Yle/Kjell Vikman

Centerns distriktsstyrelse uppmanar sina anhängare att bojkotta riksdagsvalet. - Stanna hemma eller rösta blankt i protest mot den nyliberala och antisvenska politik som partiet för.

- Det här är inte längre det parti jag en gång gick med i. Det måste bli en ändring eller så går vi ur partiet, säger verksamhetsledare Peter Ahlbäck.

En stor majoritet av den tvåspråkiga medlemskåren är idag öppet kritisk till den politik som förs i Centerns partikansli och av partiledningen, skriver distriktsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På distriktets styrelsemöte i Vasa förra veckoslutet beslöt man att uppmana sina medlemmar att inte rösta i valet, eller rösta blankt.

Pressmeddelandet är undertecknat av ordförande Peter Knuts och verksamhetsledare Peter Albäck.

Stöder inte Sipilä

Peter Ahlbäck säger att det svenska distriktet inte vill vara med och rösta fram Juha Sipilä. Distriktet hoppas att bojkotten ska leda till en förändring i partiledningens språkpolitik.

- I grundlagen står det att svenskan och finskan är de två nationalspråken. Men se på partiets hemsida, all text på svenska är försvunnen, säger Ahlbäck.

De tvåspråkiga centerpartisterna anser att partiet helt övergett den gamla centerideologen Santeri Alkios principer och lämnat den agrara och socialpolitiska linjen bakom sig.

Centerledning värnar inte längre om landsbygden annat än till namnet och strävar istället till att öppet bli ett mångkulturellt storstadsparti.

Vilken inverkan hoppas ni att bojkotten ska ha?

- Det handlar om 2 000 till 3 000 röster. Det kan betyda att en centerpartist faller bort i Vasa valkrets, säger Ahlbäck.

Glömmer fattiga och svaga

Distriktsstyrelsen anser också att partiet driver en alltför stark högerpolitik där omsorgen om de mindre bemedlade och svaga i samhället totalt har lämnats åt sidan.

Istället ökar inkomstklyftorna i samhället och för allt flera finländare under fattigdomsgränsen.

Distriktet skriver också att de tar avstånd för partiets klart EU- och NATO vänliga linje som ordförande Juha Sipilä för.

Centerledningen beslöt hösten 2017 att dra in distriktets partistöd på mellan 20 000 och 40 000 euro. Istället kan distriktet söka pengar från en tvåspråkighetspott.

Centerns distrikt anser att moderpartiet inte längre stöder svenskan, utan internationell mångspråkighet.

Yle Österbotten försöker nå Centerpartiet för en kommentar.

Diskussion om artikeln