Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polis och politiker vittnar om hätsk stämning i samband med valet: "En del kandidater vågar inte gå ut och föra kampanj ensamma"

Från 2019
En samlingsbild på fyra politiker på Narinkens torg våren 2019.
Bildtext Riksdagsvalskandidater berättar om stämningar i valtider.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

I samband med årets riksdagsval har en ny trend hittat till Finland. Kandidater svartmålas och tvingas utstå en hel del osakliga påhopp via sociala medier. Även ute på kampanjfältet märks den allt hätskare atmosfären av.

På sistone har Helsingforspolisen allt oftare stött på situationer där folk grupperat sig på sociala medier och börjat föra hatkampanj mot en enskild kandidat.

- Det har inte hänt förut, men i samband med detta val har det blivit vanligt att kandidater svartmålas av både enskilda privatpersoner och av större grupper, säger överkommissarie Jari Taponen vid Helsingforspolisen.

Taponen berättar att det handlar om svartmålande, spridning av osaklig och falsk information samt försök att framställa kandidaten i så dålig dager som möjligt.

- I en del fall har det gått så långt som till brottsliga handlingar, säger Taponen.

Ny trend i Finland

Helsingforspolisen har i nuläget fått in ett par brottsanmälningar då personliga påhopp via sociala medier gått alldeles för långt.

- Det har verkligen blivit en hårdare ton mot kandidaterna och de tvingas utstå mycket mer på grund av sociala medier, säger Taponen.

Trenden har märkts av i andra länder tidigare, men i Finland är den enligt Taponen helt ny.

- Till exempel i valet i Sverige i fjol såg man den tydligt. Nu har den hittat också hit och vi gör allt vi kan för att kandidaterna ändå ska våga föra sin politik som förut, säger Taponen.

Att stoppa påhopp och spridning av falsk information via sociala medier är inte alltid så enkelt.

Taponen berättar att det händer att privatpersoner utöver sina egna konton även skapar så kallade automatiska konton. Dessa konton används sedan för att ytterligare påskynda spridningen av osakligheterna mot en viss kandidat.

Helsingforspolisen gör nu sitt yttersta för att kandidaterna ska våga fortsätta föra sina kampanjer både ute på gatorna och via sociala medier.

- Vi är extra alerta. Förra helgen rörde vi oss vid valställen runtom i staden och pratade med kandidaterna. De kandidater som varit med tidigare sa att atmosfären verkligen har ändrat, säger Taponen.

Hat både virtuellt och ute i verkligheten

Hatpratet och påhoppen har heller inte stannat på sociala medier. Under den pågående valkampanjen har två politiska personligheter uppgett att de utsatts för fysiska påhopp ute på gatan.

Yle Huvudstadsregionen gav sig ut bland kandidaterna för att diskutera hur de upplever situationen.

Intervju med riksdagsvalskandidat.
Bildtext Yle Huvudstadsregionen gav sig ut bland kandidaterna för att höra hur de upplever stämningen kring valet.
Bild: Yle/Lukas Rusk

Vänsterförbundets Veronika Honkasalo berättar att hon under tidigare kampanjer nog utsatts för hatprat i sociala medier, men inte i den utsträckning som nu. Dessutom ser hon att hatpratet inte längre finns enbart på sociala medier.

- Jag har varit med i många val och vet att på sociala medier säger folk precis vad de tänker. Nu har det förflyttats ut även på gatorna och gått till att en del kandidater inte vågar gå ut ensamma och dela ut valmaterial, säger Honkasalo.

Riksdagsvalskandidat Veronika Honkasalo
Bildtext Veronika Honkasalo berättar att en del kandidater inte vågar föra kampanj ensamma längre.
Bild: Yle/Lukas Rusk

Centerns kandidat Ville-Veikko Rantamaula har inte upplevt direkt hotfulla situationer, men däremot har han blivit bestulen på valmaterial.

- Det är klart att det förargar. Vi bor i ett demokratiskt land där det finns fria val. Då är det också viktigt att upprätthålla dem, säger Rantamaula.

Riksdagsvalskandidat Ville-Veikko Rantamaula.
Bildtext Ville-Veikko Rantamaula har blivit bestulen på valmaterial.
Bild: Yle/Emma Biström

Socialdemokraternas kandidat Tiina Rytky har inte känt sig hotad ute på gatorna, men berättar att partiet tagit till specialåtgärder som följd av den senate tidens händelser.

- Det har inte känts så oroligt, men vi har fått anvisningar av partiet att inte föra kampanj ute ensamma, säger Rytky.

Riksdagsvalskandidat Tiina Rytky
Bildtext Tiina Rytky berättar att partiet uppmanat kandidaterna att inte föra kampanj ensamma.
Bild: Yle/Lukas Rusk

De Grönas Outi Alanko-Kahiluoto har flera val bakom sig att jämföra med. Hon ser en tydlig förändring i samband med detta val.

- Det har aldrig varit så här aggressivt förut. Något har tydligt hänt, säger Alanko-Kahiluoto.

Riksdagsvalskandidat Outi Alanko-Kahiluoto
Bildtext Outi Alanko-Kahiluoto konstaterar att atmosfären aldrig varit så aggressiv under tidigare val.
Bild: Yle/Emma Biström

Hur har vi hamnat här?

Professor emeritus i statskunskap Jan Sundberg menar att det bildats ett paradoxalt läge i vårt demokratiska samhälle.

Grundtanken i en demokrati är enligt Sundberg att utbildningssystemet ska fostra människor till att på ett hövligt sätt kunna diskutera och kompromissa i olika frågor.

- Utbildningsnivån i vårt land är nu högre än någonsin förut. Samtidigt tycks människor inte bli fostrade till ett respektfullt beteende.

Sundberg poängterar att den allmänna bilden aningen varit att påhopp på sociala medier inte är så personliga, men han frågar sig nu vad som lett till att ribban sjunkit att attackera människor ute i den fysiska verkligheten.

En orsak tror han kan hittas i centraliseringen av beslutsfattande. Finland har gått alltmer från folkligt beslutsfattande till att delegera ut beslutsfattande till yttre enheter.

- Då något går snett säger politikerna att de inte kan ändra på det. "Det är någon annans ansvarsområde". Folket har ändå röstat på dessa politiker och därför bildas det kanske sedan en aggressivitet mot hela systemet.

Riksdagsvalskandidaterna intervjuades av Yle Huvudstadsregionens praoelever Emma Biström och Tinja Ruottinen.

Diskussion om artikeln