Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska ishockeyförbundet oroar sig över den blåvita dominansen: ”Luleås finländskor ledde dem till SM-guld”

Från 2019
Damlandslagets Jenni Hiirikoski i en ishockeylandskamp mot Sverige.
Bildtext Jenni Hiirikoski vann backarnas poängliga i slutspelet.
Bild: All Over Press

De utländska spelarna dominerar i den svenska damligan SDHL. I slutspelet var hela tre av de fyra främsta poängplockarna från Finland.

Den svenska damligan är populärare än någonsin och finalserien mellan Luleå och Linköping lockade över 2600 åskådare i snitt.

Men att de utländska spelarna dominerar i poängligan bekymrar en del.

– Problemet är att i de bästa lagen är det de utländska spelarna som har ledande roller. I finalen var det Luleås finländskor som ledde dem till SM-guld, säger förbundets utvecklingschef Pär Ericsson till SVT.

Luleås guldtrupp bestod av nio utländska spelare varav sex är från Finland medan Japan, Ungern och Danmark hade en spelare var. 13 av spelarna har svenskt pass.

Ser man på poängligan i slutspelet är den munter läsning för vänner av finländsk ishockey. Luleås Michelle Karvinen var slutspelets bästa poängplockare med saldot 5+13 medan lagkompisen Emma Nordin (SWE) var tvåa med 11+6. Jenni Hiirikoski (Luleå) var trea, Noora Tulus (Luleå) fyra och Petra Nieminen (Luleå) sexa. Fyra finländskor fanns alltså bland de sex främsta i poängligan.

Förutom Emma Nordin fanns svenskorna Pernilla Winberg (Linköping) och Rebecca Stenberg (Luleå) i topp-10.

Ligan behöver sina förstärkningar

På SDHL är det tudelade känslor vad poängstatistiken beträffar.

– Jag tycker att det finns svenska spelare som Emma Nordin som stigit fram. Det är ju så att importerna höjer ligans nivå och gör de andra spelarna bättre. Skulle vi ta bort dem över en natt kommer vi inte att ha ett SDHL, säger ligans kommersiella chef Angelica Lindeberg till SVT.

Dam-VM som spelas i Esbo börjar på torsdag. Finlands trupp består av 23 spelare av vilka 10 spelar till vardags i SDHL.

Diskussion om artikeln