Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klimatkrisen och försvarsfrågorna dominerade småpartiernas valdebatt - "Inget riksdagsparti har samma mål som vi"

Från 2019
Småpartiernas frågades ut den 2.4.2019 på Yle
Bildtext De små partierna frågades ut på tisdagen.
Bild: Derrick Friund / Yle

Nio småpartier möttes i en egen valdebatt i TV1 på tisdag kväll. Finlands utrikes- och säkerhetspolitik skulle se mycket annorlunda ut om de här partierna fick bestämma. Partiernas åsikter går också tydligt isär när det gäller klimatkrisen.

- Vi måste stoppa den globala uppvärmningen vid 1,5 grader och få ner våra utsläpp senast vid utgången av år 2030, det är helt klart. Vi har ännu mycket att göra, sade Feministiska partiets ordförande Katju Aro under debatten.

Av de nio deltagarna ansåg alla utom två att klimatkrisen är ett verkligt hot. Främlingsfientliga Suomen Kansa Ensin, med ordföranden Marco de Wit, avfärdar klimatkrisen som propaganda. Det EU- och invandringskritiska Medborgarpartiets Sami Kilpeläinen håller med.

- Var och en av oss kan säkert göra något för att bromsa klimatförändringen, men hotet är överdrivet, sade Kilpeläinen.

I debatten deltog också ordförande för Piratpartiet, Djurrättspartiet, Liberalpartiet, Finlands Kommunistiska Parti (FKP), Kommunistiska Arbetarpartiet (KAP) och Självständighetspartiet.

Avhoppade Centerveteranen Paavo Väyrynen hade också inbjudits att delta som ordförande för sin nya Sjustjärnerörelse, men Väyrynen hade tackat nej.

Små chanser oavsett valkrets

Småpartierna har ett sammanlagt väljarstöd på 3,1 procent i Yles senaste partimätning och partiernas chanser att få någon invald i riksdagen är likaledes små, oavsett valkrets.

Kommunistiska arbetarpartiets ordförande Mikko Vartiainen medger vidare att det kunde bli svårt att hitta likasinnade partier att regera med.

- Inget riksdagsparti har samma mål som vi, alltså att störta kapitalismen och införa socialism i stället, sade Vartiainen.

Småpartiernas frågades ut den 2.4.2019 på Yle
Bildtext Från vänster: Juha-pekka Väisänen, Tea Törmänen, Petrus Pennanen, Katju Aro, Santeri Pienimäki, Sami Kilpeläinen, Henri Aitakari, Marco De Wit och Mikko Vartiainen.
Bild: Derrick Frilund / Yle

De ideologiska skiljelinjerna mellan partierna är tydliga, framförallt i försvarsfrågor. Medborgarpartiets Sami Kilpeläinen vill "under inga omständigheter" ha utländska soldater på finländsk mark.

Kilpeläinen vill alltså i praktiken stoppa Finlands internationella försvarssamarbete med både Sverige och Nato. Också kommunisterna, Självständighetspartiet och Suomen Kansa Ensin vill se ett slut på Finlands internationella försvarssamarbete. De fem partierna är också kritiska till flygvapnets planerade köp av nya jaktplan.

Är Finland en del av Väst?

Alla nio partiledare fick också besvara frågan om huruvida Finland är en del av Väst i fall av en konflikt. Bara Självständighetspartiet, Medborgarpartiet och Suomen Kansa Ensin svarade nej.

Feministiska partiet och Liberalpartiet passade på att lyfta upp Finlands värnpliktssystem ur jämställdhetsperspektiv.

- Vi är absolut för könsneutral värnplikt, vårt nuvarande system är verkligen orättvist, sade Liberalpartiets ordförande Tea Törmänen.

Regeringens avgång och den kollapsade vårdreformen väckte också en del debatt. Piratpartiets ordförande Petrus Pennanen, som också är fullmäktigeledamot i Helsingfors, tror inte på den landskapsmodell som Centern lanserat.

- Vi har redan fem distrikt för specialsjukvården i Finland, det är en bra grund att bygga vidare på. Systemet med samkommuner kan vidareutvecklas, men staten måste vara beredd att hjälpa sådana kommuner som inte klarar sig på egen hand, sade Pennanen.

Du kan se debatten här:

Programmet är inte längre tillgängligt
Riksdagsvalet 2019: De små partierna (på finska) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)