Tomas Häyry besviken efter nej till fusion: "Det här är allvarligt för regionen"
Korsholms nej till fusion är mycket allvarligt med tanke på regionens ställning i regionernas kamp. Det säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry efter tisdagens fullmäktigemöte i Korsholm. Han är mycket besviken på de skräckbilder som målats upp om Vasa under processens gång.
Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är besviken över att Korsholms fullmäktige valde att förkasta fusionsavtalet. Överraskad är han däremot inte.
- Med tanke på den diskussion som har varit nu de senaste veckorna så är jag inte överraskad, men jag tycker att det är synd att det gick såhär, säger Häyry.
- Samtidigt vill jag höja en eloge för alla dem som har orkat jobba med det här, särskilt i Korsholm har de nog inte haft det lätt.
Häyry anser att man nu kastar bort något som hade varit mycket värdefullt för hela regionen. Han uttrycker en oro för hur regionen ska klara sig utan den strategiska fusion som Vasa hade hoppats på.
- Det här är mycket allvarligt med tanke på regionens ställning i regionernas kamp. Den kampen ser nämligen inte ut att lätta framöver, under kommande regeringsperiod.
Varför tror du att det gick såhär, trots era argument?
- Bra fråga. Jag tror att mycket har att göra med känslor och att försöka argumentera med sakargument mot känsloargument så lyckas inte bra.
Samarbetet tagit en törn
Härnäst tror Tomas Häyry att det är bra om alla parter tar en liten andningspaus. Processen har varit lång och slitsam.
- Jag tror man måste låta lite vatten rinna under bron först.
Det omfattande samarbetet som Vasa och Korsholm har behöver naturligtvis fortsätta, samtidigt har en del relationer fått sig en törn under resans gång. Helt säkert finns en brist på förtroende mellan centrala personer just nu, säger Häyry.
- Det är otroliga argument som man har slängt rakt emot Vasa. Inte är vi maskiner vi heller, utan nog påverkar det oss om man går ut med sådana skräckbilder om Vasa som man har gjort.
Allvarlig spricka i relationen med Rurik Ahlberg
En sådan central relation är den mellan stadsdirektör Häyry själv och hans kollega på andra sidan kommungränsen, Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.
Inför morgondagens radiosändningar ville vi boka dig och Rurik Ahlberg för en direktintervju i vår studio i Vasa, men Rurik Ahlberg avböjde och sa att han inte vill sitta i samma rum som du just nu. Att det här dras till sin spets på detta sätt, överraskar det dig?
- Nej, det överraskar inte. Det här har varit en personlig agenda bland nej-sägarna och Rurik har hört till spetsen av nej-sägarna i Korsholm.
Hur ska just ni två som högsta ledande tjänstemän mötas framöver?
- Jag har många gånger tidigare under mitt yrkesliv varit i situationer där saker strider mot varandra och man måste nog hålla det på den nivån, inte skapa några personliga vendettor. Som jag sa, jag tror att det är bra att låta lite vatten rinna under bron nu och så ser vi vart vi kommer.
Hur Rurik Ahlberg ser på relationen mellan de två kan du läsa här.
Tomas Häyry säger att Vasa just nu behöver fokusera på att hitta en väg framåt.
- I Vasa kommer vi att sätta oss ner och se hur vi går vidare och vilka alternativ vi tar till. Vi har ett beslut om en kraftig tillväxtstrategi och då är frågan att vad är nästa steg för oss.
Närmare detaljer kring vilken väg framåt Vasa ser kan kanske komma efter sommarens semestrar, tror Häyry.
- Jag är helt säker på att det blir en fusion. Inte nästa år och inte därpåföljande år heller, men redan om tre till fem år kommer kommunfältet att se mycket annorlunda ut.
Vasa inte med bland landets största utvecklingscentra
Tomas Häyry får medhåll av såväl Joakim Strand (SFP) som är stadsfullmäktiges ordförande i Vasa och Kim Berg (SDP) som är stadsstyrelsens ordförande.
Joakim Strand kompar Häyrys oro vad gäller den regionala utvecklingen.
- Det är mellan sex och sju, max tio största städerna i landet som kommer att ha någon typ av fördelar i framtiden från statligt håll. Och som det ser ut idag så har vi ingen österbottnisk stad bland dessa, säger Strand.
För Österbotten är det en förlust om man inte lyckas lyfta in regionen på den kartan, menar Strand.
- Jag tycker det är synd att Korsholm nu väljer att stå på sidan om, istället för att vara med och fatta de strategiska beslut som kommer att behövas framöver.
- Jag måste nog säga att jag är väldigt besviken, säger också Vasas styrelseordförande Kim Berg (SDP).
Berg är liksom Tomas Häyry besviken på tonfallet i den diskussion som pågått längs med hela fusionsprocessen.
- Det har nog varit mycket fult. Men vi får ta det lugnt och sätta fokus på sakfrågorna framom känslorna, säger Berg.