Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rurik Ahlberg tror på fortsatt gott samarbete med Vasa trots kritiken: "Man måste väl låta det rinna av några veckor"

Från 2019
Uppdaterad 02.04.2019 23:30.
Rurik Ahlberg
Bildtext Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg säger att han står för den helhetsbedömning han gjorde av läget - att det inte är ett fördelaktigt fusionsavtal för korsholmarna.
Bild: Yle/Roger Källman

Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg säger att han känner både lättnad och besvikelse efter att det blev ett nej till fusion. Samarbetet med Vasa tror han fortsätter i positiv anda trots allt.

Att det blev ett nej till fusion är å ena sidan en lättnad för det har varit väldigt mycket arbete, men samtidigt är det en viss besvikelse, säger Rurik Ahlberg.

- Vi har gått in i förhandlingarna med ärligt uppsåt och försökt få ut det bästa av dem. Men sedan fick vi konstatera att det resultat vi fick inte var tillräckligt bra för invånarna.

Ahlberg säger att han själv gjorde en helhetsbedömning när han föredrog ärendet för kommunstyrelsen för en vecka sedan.

- Då kom jag fram till att så som avtalet är nu är det inte till fördel för Korsholms kommuninvånare att godkänna det som sådant.

"Bäst att nu ta två steg tillbaka"

Ahlberg tror att det nu är klokt att alla tar två steg tillbaka och funderar på hur man ska jobba tillsammans och hitta en gemensam melodi.

- Nog lönar det sig att andas in flera gånger och också andas ut. Vi borde sitta mera tillsammans och lära känna varandra på ett annat sätt.

Det förekom en del burop från åhörarna under mötet. Vad säger det om diskussionsklimatet?

- Det är ju inte lämpligt såklart. Å andra sidan har vi människor som har varit väldigt upprörda. Då gör man säkert också fel när man uppför sig. Det här var ett exempel på det.

Professionell fråga - inte personlig

Vad tror du om det fortsatta samarbetet med Vasa?

- I stort har vi väldigt stor samsyn när det gäller näringslivsfrågor till exempel. Vasa, Korsholm och övriga kommuner jobbar nog med en gemensam front, tycker jag.

Men vad ska du svara dina kolleger i Vasa som är besvikna på att det inte blir en fusion?

- En del i Vasa kommer att vara mycket besvikna. Men man måste ändå se det som en professionell fråga och inte som en personlig fråga. Det att jag som helhet ansåg att avtalet inte är till fördel kan jag stå för.

- Det finns vissa frågor som vi vet att människor vill ha klara svar på, till exempel det här med svenskan och landsbygden. Man måste kunna svara på de frågorna på ett övertygande sätt och det var det vi inte lyckades med.

Ville inte sitta i samma studio som Häyry

Du tackade nej till att medverka i Yle Österbottens morgonsändning på onsdag tillsammans med Vasas stadsdirektör Tomas Häyry. Varför gjorde du det?

- För det första visste jag inte hur lång den här kvällen kommer att bli. Den skulle ha kunnat fortsätta till klockan elva eller tolv och då börjar det bli mänskligt omöjligt att varva ner på kvällen och stiga upp tidigt på morgonen. Och i främsta hand är det politikerna som ska uttala sig nu, inte jag så mycket.

Men du sa att du inte vill sitta i samma studio som Häyry?

- Jag såg såklart hur han kritiserade mig för hur har jag varit. Och det tycker jag är helt oacceptabelt av en kollega, att uttala sig så om en annan.

Hur bedömer du då era fortsatta relationer från och med nu?

- Jag brukar inte vara så värst långsint av mig. Man måste väl låta det rinna av några veckor och sedan brukar det nog gå bra.

Hur Tomas Häyry kommenterar den ansträngda relationen kan du läsa här.

Diskussion om artikeln