Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovälkommet Trumpbesök: Inkräktare gripen på Mar-a-Lago

Från 2019
Uppdaterad 03.04.2019 06:50.
Kustbevakningens lilla röda båt med beväpnade vakter skyddar strandlilnjen till rpesidnetens lyxklubb som skymtar bakom palmerna.
Bildtext Kustbevakningens båt bevakar säkerheten utanför Mar-a-Lago bakom palmerna
Bild: EPA-EFE

Den amerikanska presidentens säkerhetstjänst har gripit en kvinna som tagit sig in på golfklubben Mar-a-Lago i Florida. President Trump fanns på plats på söndagen då kvinnan greps.

Det är nyhetsbyrån AP som rapporterar att kvinnan hade två kinesiska pass, flera mobiltelefoner och bärbara datorer. Hon hade dessutom ett USB-minne med skadlig programvara.

Den 32-åriga kvinnan hade blivit insläppt till hotellets simbassäng på grund av språkproblem, uppger AP. Personalen trodde att hon var dotter till en av klubbens medlemmar.

När personalen senare kontrollerade henne, uppgav hon sig delta i en konferens om kinesisk-amerikanska relationer. Något sådant evenemang fanns inte inprickat, så Secret Service inkallades.

Uppdrag i Shanghai

I förhör uppgav kvinnan att hon i Shanghai hade fått i uppdrag att kontakta en medlem av familjen Trump. Familjen var på plats under veckoslutet, men det är oklart om kvinnan kom i närheten av presidenten.

Kvinnan åtalas för olaga intrång och avgivande av falsk information till polisen. Hennes fall kommer upp i en lokal domstol nästa vecka.

CNN:s programvärd talar om en bisarr händelse och förvånar sig över att kvinnan kom så långt utan kontroll. Innehållet i hennes teknologi fascinerar och det att kvinnan är kines.

"Vinterversion av Vita huset"

Man talar redan om risken för spionteknologi i mobilerna eller försök att sprida datavirus bland gästerna.

Det spekuleras också om det var ett försök att testa säkerheten på golfklubben, där höjdare inom amerikansk politik och ekonomi tillbringar mycket tid.

Mar-a-Lago betraktas som en vinterversion av Vita huset, med en stor personal på plats.

En liten grupp journalister och fotografer följer alltid med presidenten från Washington till Mar-a-Lago.

Sällsynta nyheter

På Mar-a-Lago rör sig presidentfamiljen bland övriga gäster, av vilka många är presidentens personliga och politiska vänner.

Nyheter om angrepp eller försök att komma nära den amerikanska presidenten har varit mycket sällsynta under Trumps tid.

Polisen är väldigt synligt närvarande där Trump rör sig. På hans valmöten avlägsnas hastigt demonstranter som har protestskyltar eller är högljudda.

En samling pro-Trump-demonstranter uppställda framför väggpoerträtt av presidenten
Bildtext Omgiven av vänner. Pro-Trump demonstration vid Mar-a-Lago.
Bild: EPA

Camp David är ute

Tidigare presidenter har utnyttjat det statsägda Camp David för rekreation och möten med utländska statschefer i mindre formella sammanhang.

Donald Trump har önskat fortsätta besöka sin egen lyxklubb, som han äger sedan 1980-talet, nära till golfbanorna.

Det har ibland väckt kritik, eftersom presidentens resor med följe slukar stora resurser av säkerhetspolisens budget.

Bland annat den kinesiska presidenten har besökt Mar-a-Lago och väntas igen denna vår för att underteckna ett nytt handelsavtal med president Trump.

Diskussion om artikeln