Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuelas oppositionsledare fråntas parlamentarisk immunitet - men vågar Maduro agera mot Guaidó?

Från 2019
Uppdaterad 03.04.2019 07:35.
Juan Guaidó ledde ordet i Venezuelas nationalförsamling på tisdagen. Nationalförsamlingen har praktiskt taget ingen makt sedan Maduro inrättade grundlagsförsamlingen som övertog dess uppgifter.
Bildtext Juan Guaidó ledde ordet i Venezuelas nationalförsamling på tisdagen. Nationalförsamlingen har praktiskt taget ingen makt sedan Maduro inrättade grundlagsförsamlingen som övertog dess uppgifter.
Bild: EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

Oppositionsledaren Juan Guaidó har fråntagits sin parlamentariska immunitet av grundlagsförsamlingen som är fullständigt lojal mot president Nicolás Maduro. USA har hotat med vedergällning om Guaidó grips.

Grundlagsförsamlingens beslut kan betyda att Venezuelas högsta domstol förberer åtal mot Guaidó för brott mot grundlagen i samband med att han utropade sig själv till interimspresident i januari.

En expert som nyhetsbyrån AP talat med tror att beslutet om att frånta Guaidós immunitet är ett sätt för Maduro och kretsen kring honom att "sondera terrängen", att känna efter hur det internationella samfundet kan komma att reagera om Guaidó grips.

Guaidó själv höll en presskonferens strax efter grundlagsförsamlingens beslut och han sade sig veta att han riskerar att bli gripen - det vill säga "kidnappad av Maduro-regimen".

- Vi är medvetna om det, men vi fortsätter på den väg vi har slagit in på, sade Guaidó.

Juan Guaidó samlade en stor publik då han han talade i Caracas på söndagen.
Bildtext Juan Guaidó samlade en stor publik då han han talade i Caracas på söndagen.
Bild: EPA-EFE

Grundlagsförsamlingen skapades av Maduro för två år sedan då han tröttnat på landets folkvalda parlament, nationalförsamlingen, som dominerades av oppositionen och där Guaidó är ordförande.

Grundlagsförsamlingen som är fylld av Maduro-lojalister röstade enhälligt för att frånta Guaidó hans parlamentariska immunitet.

Guaidós stabschef Roberto Marrero har häktats misstänkt för inblandning i kuppförsök, men hittills har Guaidó gått fri.

Guaidó har erkänts som Venezuelas legitime tillfällige president av ett 50-tal länder. USA har hotat med vedergällning om Guaidó tillfogas någon som helst skada.

Senator Marco Rubio sägs ha inflytande över president Donald Trumps politik gentemot Venezuela och Rubio beskriver också ett eventuellt gripande av Guaidó som en kidnappning.

Enligt Rubio borde varje försök att föra bort eller kidnappa Guaidó ses som en statskupp av de länder som erkänt Guaidó som interimspresident.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln