Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brunei inför i dag strikta sharialagar - homosexualitet och otrohet kan bestraffas med stening till döds

Från 2019
Uppdaterad 03.04.2019 09:40.
Man i Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan.
Bildtext Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan.
Bild: EPA-EFE/STR BRUNEI OUT

Landet inför på onsdagen dödsstraff genom stening för otrohet och homosexualitet och därför uppmanar nu skådesspelaren George Clooney till bojkott av lyxhotell med kopplingar till Brunei.

Homosexualitet är redan olagligt i Brunei men i och med de skärpta bestraffningarna som träder i kraft på onsdag den 3 april så kan homosexuella eller personer som varit otrogna piskas eller stenas till döds.

Dessutom kommer personer som åkt fast för stöld bestraffas med amputering. Efter den första stölden amputeras den högra handen, och efter den andra stölden amputeras den vänstra foten.

De skärpta bestraffningarna bottnar i att landet börjar tolka de muslimska sharialagarna mer strikt.

Förändringarna i strafflagen gäller enbart muslimer i landet som har 400 000 invånare. Ungefär två av tre invånare är muslimer, medan resten är buddhister eller kristna.

Bandar Seri Begawan
Bildtext Huvudstaden Bandar Seri Begawan. Levnadsstandarden i Brunei är hög, med gratis sjukvård och utbildning.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Oljelandet Brunei på ön Borneo i Sydostasien styrs av en sultan som i princip är en enväldig monark.

Oljan som har gjort landet till det rikaste i regionen håller på att ta slut och Brunei har gått in i en ekonomisk svacka.

Syftet att öka sultanens popularitet

Sultan Hassanal Bolkiahs regim införde 2014 den första av tre faser av sharialagar, och det är exempelvis olagligt att sälja alkohol.

Sultan Haji Hassanal Bolkiah.
Bildtext Sultan Hassanal Bolkiah.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Experter tror att syftet med de stränga lagarna är att stärka sultanens popularitet bland de konservativa då ekonomin går sämre.

Bruneis beslut har väckt bestörtning och bland andra Amnesty International kräver att landet omedelbart stoppar införandet av lagarna.

Länderna med sämst HBTIQ+ rättigheter

  • I Iran, Saudiarabien, Jemen, Nigeria, Sudan och Somalien kan en homosexuell person straffas med döden.
  • Det är olagligt med sex mellan män i 70 av FN:s 193 medlemsländer. I 44 av dessa är det också olagligt med sex mellan kvinnor.
  • 32 länder begränsar HBTIQ+ personers möjlighet att uttrycka sin identitet. I 41 länder begränsas möjligheten att arbeta i ideella organisationer som jobbar för sexuella minoriteters rättigheter.
  • I Tanzania kan homosexuella straffas med upp till 30 år långa fängelsestraff.
  • I Ryssland är det förbjudet att sprida "gaypropaganda" till minderåriga. Det var president Vladimir Putin som gjorde det olagligt 2013.
  • Om man genomgår en könskorrigering i Finland eller Japan måste man först sterilisera sig innan korrigeringen kan bli giltig.
  • I USA hoppas president Donald Trumps administration på att kunna hindra transpersoner från att göra militärtjänst.

Källor: Reuters, Human Rights Watch, Amnesty International, Equalindex, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association ILGA, svt.se, TT

Brunei blir det första landet i både Centralasien och Sydostasien att införa såpass stränga sharialagar.

Enligt experter är det ändå osäkert hur många som verkligen kan komma att stenas till döds på grund av homosexualitet eller otrohet, eftersom en fällande dom kräver mycket starka bevis.

Gorge Clooney uppmanar till bojkott

Den amerikanska skådespelaren George Clooney uppmanar till bojkott av nio lyxhotell som ägs av Bruneikopplade investmentbolag.

- Ska vi verkligen stödja att oskyldiga medborgare mördas? Jag har lärt mig att man inte kan komma åt mördarregimer. Men man kan komma åt de banker och finansiärer och institutioner som gör affärer med dem och väljer att titta bort, skriver han i en kolumn i Deadline Hollywood.

George Clooney.
Bildtext George Clooney.
Bild: Euan Cherry/WENN/EPA

George Clooney skriver ut namnen på de nio hotellen som han uppmanar att ska bojkottas. Hotellen finns i USA, Storbritannien. Italien och Frankrike.

Han skriver att han själv bott på hotellen, eftersom han inte "läst sin läxa" och kollat upp vem som äger dem.

- Varje gång vi bor där, eller har ett möte eller äter en middag på något av dessa nio hotell så stoppar vi pengar i fickorna på de män som väljer att stena eller piska ihjäl sina egna medborgare för att de är homosexuella eller anklagas för äktenskapsbrott. Ska vi faktiskt hjälpa till att betala för dessa brott mot mänskliga rättigheter?

Clooney får stöd av bland andra den brittiske musikern Elton John.

Källor: Reuters, SVT, AFP, AP, Yle