Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät: Omkring 70 procent av de svenskspråkiga tänker rösta på SFP

Från 2019
Uppdaterad 03.04.2019 17:45.
Valreklam utomhus i Helsingfors centrum.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Omkring 70 procent av finlandssvenskarna kommer att rösta på Svenska Folkpartiet, visar en opinionsmätning inför riksdagsvalet den 14 april.

SFP har en chans att vinna ett extra mandat i Vasa valkrets, men i Egentliga Finland är det enda mandatet hotat.

SFP i Egentliga Finland har av tradition ingått valförbund med Samlingspartiet, men har nu gått in för en egen lista med 17 kandidater.

- Jag tycker att det är klart att det enda mandatet är i riskzonen, men man måste komma ihåg att alla tävlar om de sista mandaten. Med en bra valkampanj är man inte dömd att förlora, säger samhällsanalytikern Mikko Majander, en av dem som presenterade rapporten.

I Nyland måste SFP lyckas med mobiliseringen av väljarna för att behålla fyra mandat, visar opinionsmätningen som tankesmedjan Magma och Nyhetsbyrån SPT låtit göra.

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff är optimistisk då det kommer till att behålla de fyra mandaten i Nyland.

- Alla fyra sittande riksdagsledamöter ställer upp för omval kompletterat med en väldigt stark lista så jag tror att vi har alla chanser att säkra det fjärde mandatet, säger Guseff.

De gröna och Vänsterförbundet lockar yngre väljare

Valdeltagandet verkar vara stabilt bland finlandssvenskarna. Av dem som svarat på enkäten visste 72 procent vilket parti de tänker rösta på. Av dem stöder 69 procent SFP.

Socialdemokraterna stöds av 9 procent, De gröna av 6 procent, Vänsterförbundet och Samlingspartiet av 4 procent var, Sannfinländarna av 2 procent och Centern av 1 procent.

De gröna lockar liberala väljare i större städer. Vänsterförbundet är på stark frammarsch speciellt i Egentliga Finland, mycket tack vare partiordföranden Li Andersson.

Socialdemokraterna har ett stabilt stöd bland finlandsvenskarna, trots att partiet har ett uppsving i opinionsmätningarna.

- De äldre röstar relativt sätt mera på socialdemokraterna och äldre väljare är ganska partitrogna. Kanske det är en större rörelse bland de yngre och då har De gröna och Vänsterförbundet en större "appeal" så att säga, säger Majander.

Röd-grön regering lockar mer än förr

Opinionsmätningen visar att finlandssvenskarna i och med Juha Sipiläs regering har tappat förtroendet för Centern och Samlingspartiet som regeringspartier. Samtidigt har stödet för en röd-grön regeringskoalition ökat.

Omkring 80 procent vill att SFP ska vara i regeringen.

I synnerhet för SFP-väljare är svenskans ställning i Finland en viktig valfråga.

Andra viktiga frågor är hälso- och äldrevård, klimat och utbildning. De här frågorna är klart viktigare för finlandssvenskarna än för befolkningen i genomsnitt.

Jämfört med tidigare år är de yngre väljarna nu säkrare på att de kommer att rösta i Europaparlamentsvalet i maj. För de äldre väljarna är EU-valet mindre intressant än riksdagsvalet.

Artikeln har uppdaterats. "Över 70 procent" i rubriken har korrigerats till "Omkring 70 procent".

Artikeln är uppdaterad med kommentarer 3.4. kl 17.44

Diskussion om artikeln