Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Många föräldrar jobbar för mycket - barnen känner sig ensamma och kan utveckla beteendeproblem

Från 2019
Man och barn med en surfplatta
Bildtext Hur ofta tar du jobbet med dig hem?
Bild: Mostphotos

Ofta reflekterar man inte över hur mycket tid som egentligen går åt till jobbet. Man är ständigt uppkopplad och har lätt för att svara på sina jobbmail utanför den egentliga arbetstiden. Och inte skadar det väl någon att ta hem datorn och jobba lite om kvällarna när barnen leker i sina rum?

Det finns föräldrar som lägger mera tid på sin karriär och på sitt arbete än på sina barn och sin familj. Många föräldrar har dessutom väldigt höga krav på sig själva i arbetslivet. Och situationen blir inte bättre av att vi byggt upp ett samhälle där man förväntas jobba mycket.

Statistiken visar att framför allt företagare, chefer och högre tjänstemän regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan. Ungefär 40 procent av företagarna jobbar regelbundet mer än 40 timmar i veckan. Bland löntagarna jobbar 10 procent regelbundet övertid.

Det finns också föräldrar som jobbar uppemot 70 till 80 timmar i veckan.

- I mitt arbete möter jag många föräldrar som har svårt att få vardagslogistiken att gå ihop just på grund av att deras arbete tar så mycket tid. När föräldrarna stannar upp och börjar räkna hur mycket de egentligen jobbar under en vecka blir de väldigt förvånade över hur mycket tid som går till arbete, säger Pia Graniittiaho, sakkunnig inom barn– och familjearbete vid Barnavårdsföreningen.

närbild på medelålders kvinna
Bildtext Pia Graniittiaho, enhetschef och sakkunnig inom barn - och familjearbete vid Barnavårdsföreningen.

Rädd att förlora status och position i arbetslivet

Det kan finnas många orsaker till att man jobbar mycket. Dels kan det vara en så enkel orsak som att man behöver pengarna.

Men många föräldrar väljer att jobba mycket även om de skulle ha ekonomiskt goda möjligheter att jobba betydligt mindre.

Ibland har vi väldigt svårt att dra i handbromsen och inse att vi jobbar alldeles för mycket.

- Man kanske är rädd för att förlora sin status och position i arbetslivet och är därför villig att jobba hårt. Många trivs också väldigt bra på jobbet och har svårt att släppa arbetsuppgifterna när de kommer hem.

En medelålders man jobbar hemifrån
Bildtext Rädslan för att förlora sin position i arbetslivet gör att många föräldrar jobbar för mycket.

Många känner sig mer bekväma i arbetslivet än hemma och har kanske lättare att förhålla sig till sitt arbete än till vardagen med barnen.

- Men ju mer man är borta från hemmet och från barnen desto svårare kan det vara att att hitta sin plats i hemmet, konstaterar Graniittiaho.

Ibland kan orsaken till att man jobbar mycket bero på att stämningen hemma är dålig. Ena föräldern tar kanske helt och hållet över barnuppfostran. Den andra föräldern börjar då känna sig osäker i sin föräldraroll och väljer att jobba istället.

- Karriären kan också vara starkt kopplad till ens identitet - vem är jag ifall jag inte jobbar? Ibland har vi väldigt svårt att dra i handbromsen och inse att vi jobbar alldeles för mycket, säger Graniittiaho.

Ta vara på vardagsstunderna med barnen

Många karriärsinriktade föräldrar har svårt att släppa taget om sin karriär, även om de känner att de skulle vilja vara mera med sina barn.

- Det går att kombinera familj med karriär. Men det gäller att fokusera och fundera över hur man använder sin tid.

När du kommer hem så se till att du är hundraprocentigt närvarande med ditt barn.

Ofta talar man om att man borde ha mera kvalitetstid med sina barn. Men man behöver inte göra något speciellt med familjen för att tiden tillsammans ska kännas meningsfull.

- Det viktigaste är att vara närvarande. Det räcker att hela familjen regelbundet äter middag tillsammans. Om inte varje dag så ens några gånger i veckan. Eller att man läser en godnattsaga innan barnet somnar.

en man läser en saga för en pojke

- När du kommer hem så se till att du är hundraprocentigt närvarande med ditt barn. Tänk inte på viktiga mail som du borde svara på eller viktiga beslut som du borde fatta.

Ibland kan 20 minuter fokuserad närvaro räcka för att barnet känner att hen har blivit sedd och hörd.

- Ta vara på alldeles vanliga vardagsstunder när du är hemma, poängterar Graniittiaho.

Barn vill ha mer tid med sina föräldrar

Insitutet för hälsa och välfärd skickar vartannat år ut en enkät till skolelever i Finland för att undersöka elevernas hälsa.

År 2017 visade enkätresultaten att en tredjedel av eleverna ville ha mer tid med sin familj. Fyrtio procent av vårdnadshavarna tyckte att familjen inte hade tillräckligt med tid tillsammans.

Hur påverkas barn av att ha frånvarande föräldrar under sin barndom?

- Alla barn behöver bekräftelse för att må bra. Forskning visar att barn som växer upp med frånvarande föräldrar med större sannolikhet utvecklar olika former av beteendeproblem. Barnen kan i vuxen ålder ha svårigheter att skapa nära kontakter till andra människor eftersom man som liten hela tiden har varit tvungen att leta efter bekräftelse och uppmärksamhet, säger Graniittiaho.

Resultaten från enkäten ”Hälsa i skolan” visade också att de barn och unga som inte tillbringar tillräckligt mycket tid med sina föräldrar deltar oftare i mobbning och uppskattar sitt hälsotillstånd som sämre. De tycker mindre om att gå i skolan och känner sig mer ensamma än de barn som upplever att de tillbringar tillräckligt med tid med sina föräldrar.

Pojke fotograferad bakifrån. Hans huvud och axlar syns och han är klädd i en långärmad tröja.
Bildtext Barn till frånvarande föräldrar känner sig ensamma.
Bild: John Birdsall / AOP

Samhället utvecklas – vi tillbringar mindre tid med våra barn

Statistiken visar att föräldrar tillbringar mycket mer tid med sina barn idag än för 50-60 år sedan. Speciellt papporna är mycket mer engagerade i barnen liv än tidigare.

Forskning visar att barn som växer upp med frånvarande föräldrar med större sannolikhet utvecklar olika former av beteendeproblem

Men samtidigt visar statistiken att föräldrar under de senaste 10-20 åren hela tiden tillbringar mindre och mindre tid med sina barn. Det vill säga kurvan håller på att gå neråt igen.

- Det finns naturliga förklaringar till det här. Kvinnorna är mer aktiva i arbetslivet idag än tidigare. Samhället i sin helhet har förändrats väldigt mycket. Och som föräldrar har vi ganska mycket krav på oss själva i arbetslivet. Allt det här bidrar till att vi är mindre med våra barn.

kvinna jobbar hemifrån, hennes dotter i förgrunden
Bildtext Det viktigaste är att vara närvarande med sitt barn.

Visa att du bryr dig – också under arbetsresan

Många föräldrar reser nuförtiden också mycket på grund av sina jobb. Det viktigt att man under arbetsresorna har regelbunden kontakt med sina barn, till exempel via meddelanden och samtal.

- Det känns bra för barnet att få ett meddelande av sin förälder. Men hen är kanske mitt inne i en lek och kan lätt glömma bort meddelandet, så förvänta dig inte alltid att du får ett svar.

När barnet går och lägger sig kan föräldern ringa upp barnet och säga gonatt och kanske också läsa en saga.

- Dagens teknik tillåter att man kan se varandra varje dag. Visa helt enkelt att du bryr dig om ditt barn och att hen är viktig för dig även om du är bortrest.

En ung flicka sitter på marken med benen i kors och en mobiltelefon i handen.
Bildtext Det är viktigt att man under arbetsresan också har regelbunden kontakt med sina barn.
Bild: CC0/Tofros.com

Kompensera inte din frånvaro med gåvor

Kompensera inte din frånvaro med en massa gåvor till ditt barn. Det är okej att göra det ibland men i slutändan är gåvorna inte det viktigaste för barnet.

Föräldrarna är det viktigaste som finns i barnets liv

- När barn berättar för mig om någonting de gjort eller upplevt tillsammans med sina föräldrar berättar de det med sådan glädje och inlevelse. Det kan vara väldigt små saker det handlar om, men man märker att det har varit en viktig och speciell stund för dem. De berättar sällan med samma glädje och iver när det handlar om saker som de har fått, påpekar Graniittiaho.

Ofta hör man föräldrar berätta hur mycket de satsade på karriären när barnen var små. När barnen blivit vuxna och flyttat hemifrån ångrar föräldrarna att de inte tillbringade mer tid med sina barn.

Familj med två vuxna och två barn ungås i soffan.
Bildtext Barn vill ha mer tid med sina föräldrar.
Bild: Mostphotos/Gabby Baldrocco

- Tiden och närvaron med familjen är det som barn behöver och uppskattar. Föräldrarna är det viktigaste som finns i barnets liv, poängterar Garniittiaho.

Artikeln bygger på en intervju av Kike Bertell för Vega Lördag. Här kan du höra hela intervjun:

Föräldrar som jobbar för mycket

18:39

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln