Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

MSK vill ha finskspråkig bildningsnämnd i Korsholm – har fått vatten på sin kvarn under fusionsförhandlingarna

Från 2019
Uppdaterad 03.04.2019 16:37.
Karina Björninen (MSK).
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Fullmäktigeledamöterna i MSK lämnade på tisdag kväll in en motion om att det behövs en finskspråkig bildningsnämnd i Korsholm.

Under fusionsförhandlingarna med Vasa påpekade flera som varit emot en fusion att det ska finnas en bildningsnämnd för båda språkgrupperna ifall man går ihop med Vasa.

Nu ser MSK (Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö) sin chans att åstadkomma samma sak i ett självständigt Korsholm.

- Vi lämnade in motionen för att vi har hört nu i flera månader hur viktigt det är att kommunen har en bildningsnämnd för båda språkgrupperna, konstaterar Karina Björninen (MSK) som är vice ordförande i bildningsnämnden.

En representerar 30 procent

Enligt Björninen har inte den språkliga jämlikheten i kommunen varit den bästa.

- Vi har elva medlemmar i bildningsnämnden och bara en som representerar de finskspråkiga. Det räcker inte till med tanke på att vi har nästan 30 procent finskspråkiga här i kommunen.

Hon påpekar ändå att de finskspråkigas situation i Korsholm blivit bättre under de senaste åren.

- Man har insett att vi inte har jobbat tillräckligt bra med båda språkgrupperna. Men det skulle kunna vara bättre på många sätt.

- Politiken här i Korsholm är ganska gammalmodig och den måste förändras. Vi börjar med bildningssidan, eftersom det fungerar sämst där.

Hoppas på behandling under hösten

Björninen hoppas att fullmäktige kan ta itu med motionen redan i höst.

- Jag hoppas vi behandlar den så snabbt som möjligt. Kanske i september när vi börjar om. Det är en viktig sak och jag hoppas att vi tar motionen allvarligt.

Hon tror att chanserna att få en egen finskspråkig bildningsnämnd är goda.

- Det är så många som har sagt att det är jätteviktigt att ha två olika bildningsnämnder, så jag kan inte förstå om de nu tycker att det inte är så viktigt här i Korsholm.

- Jag tror att 80 procent av fullmäktigeledamöterna borde vara bakom det här. Jag hoppas att de gör som de har sagt hittills.

Diskussion om artikeln