Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lithén redo att utreda finskspråkig bildningsnämnd

Från 2019
Uppdaterad 03.04.2019 16:37.
Porträtt av Carola Lithén.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Har vi tillräckligt med volym på finska sidan, frågar sig fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) efter att MSK krävt en finskspråkig bildningsnämnd i Korsholm. Men hon är redo att utreda saken.

MSK (Mustasaaren suomenkielinen kunnallisjärjestö) lämnade på tisdagens fullmäktigemöte in en motion om att det behövs en finskspråkig bildningsnämnd i Korsholm.

Detta efter att flera SFP:are under fusionförhandlingarna med Vasa krävt en egen svenskspråkig bildningsnämnd i en möjlig ny kommun mellan Vasa och Korsholm.

Fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) är inte förvånad över motionen.

- Det kom inte som någon stor överraskning. Jag tycker ändå inte att de motiveringar som vi hade för två nämnder är exakt samma, men vi ska utreda det här och se på saken.

- Det jag funderar mest på är om vi ska ha tillräckligt med volym på finska sidan för att det ska bli ett bra resultat.

Dessutom skiljer det sig ur en språkpolitisk synvinkel, anser Lithén.

- Det var viktigt för oss att få en svenskspråkig nämnd eftersom vi skulle ha gått från att ha varit i majoritet i Korsholm till att bli en minoritet i Vasa.

- Dessutom är svenskspråkiga en liten minoritet i landet, medan de finskspråkiga, oavsett hur kommunkonstellationerna ser ut, är en majoritet på riksnivå.

De finskspråkiga har känt sig åsidosatta

Lithén anser att de finskspråkiga i kommunen alltid behandlats likvärdigt, men medger att det under det senaste året hörts lite missnöjda röster.

- De har känt sig åsidosatta och att de inte har haft tillräckligt med inflytande och det är väldigt tråkigt. Det måste vi absolut åtgärda på något sätt nu när vi ska fortsätta som en självständig kommun.

Uppsättningen i den nuvarande bildningsnämnden tycker inte Lithén är på något sätt snedvriden.

- Vi har flera partier som också har finskspråkiga politiker. Det blir lite fel om man tittar på att det enbart är MSK som ska representera de finskspråkiga kommuninvånarna. Så är det ju förstås inte.

Då det kommer till fördelningen av platser och poster i förtroendeorgan anser Lithén att SFP alltid varit generösa.

- Vi har alltid gett mer än vad en riktigt strikt politisk fördelning skulle ge vid handen.

Diskussion om artikeln