Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagare besvikna efter fusionsbeslutet: "Vi kunde ha blivit större än Björneborg"

Från 2019
Juha Häkkinen på Österbotten handelskammare poserar i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Bildtext Juha Häkkinen
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Flera företagare hoppades på en fusion mellan Vasa och Korsholm, men så blev det inte. Juha Häkkinen, vd på Österbottens handelskammare, blickar framåt även om han hade önskat ett annat resultat.

- Jag hade hoppats på en fusion men livet går trots allt vidare. Vasa och Korsholm har fortsättningsvis mycket gemensamt och samarbetet fortsätter.

Häkkinen tror att det kommande riksdagsvalet påverkat både folkomröstningen och fullmäktigebeslutet och att det skulle ha varit bättre att ha omröstningarna efter valet.

Trots det tror han att hela regionen har alla förutsättningar att utvecklas, även om det vore enklare med en större stad.

- Det blir nog en fusion förr eller senare, hela världen går mot större enheter.

Enligt Häkkinen var man inte redo för en fusion men han säger att regionens framtid är ljus. Han påpekar att det är viktigt att alla jobbar tillsammans och inte emot varandra.

- Vi är sist och slutligen i samma båt.

Ulla Mäki-Lohiluoma, verkställande direktör på Vaasa Parks.
Bildtext Ulla Mäki-Lohiluoma
Bild: Yle/Anna Ruda

Större än Björneborg

Verkställande direktör för Vaasa parks Ulla Mäki-Lohiluoma hade också hoppats på ett annorlunda resultat i fusionsfrågan.

Hon säger att man i Helsingfors tar en större stad på större allvar och att en kommunfusion skulle ha underlättat arbetet för att utveckla regionen.

- Såklart hade en större stad med ett större antal invånare varit bättre om man ser ur ett utvecklingsperspektiv. En större stad beaktas bättre inom statsförvaltningen och i andra beslut.

Mäki-Lohiluoma säger att Vasa kunde ha blivit Finlands tionde största stad och därmed större än Björneborg. Hurdana konsekvenser tisdagens beslut kan ha för företagen vill hon inte spekulera i.

- Det är för tidigt att säga någonting i det här skedet.

Företagare Caj-Erik Karp på Mapromex i Smedsby, Korsholm
Bildtext Caj-Erik Karp
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Konsekvenser på lång sikt

Mäki-Lohiluoma får medhåll av företagaren Caj-Erik Karp som inte förstår sig på Korsholms fullmäktiges beslut. Han tror att konsekvenserna syns på långt sikt.

- Vi riskerar att vara i sämre position då stora företag väljer att etablera sig i regionen. Man borde tänka längre in i framtiden.

Trots det här tror Karp inte att det här var det sista tåget.

- Det kommer nog andra chanser. Man var inte mogen för en fusion.